nieuws

HR als hitteschild voor de organisatie

Organisatie & Strategie

HR als hitteschild voor de organisatie

HR treedt te vaak dominerend op naar het primaire proces. Maar HR is niet de afdeling die de waarde toevoegt aan de organisatie, maar het hitteschild dat bescherming moet bieden, zegt trendwatcher en organisatiepsycholoog Guido van de Wiel.

Van de Wiel vindt dat organisaties meer op principes dan op regels moeten sturen, zo zegt hij in een interview met deze podcast. “We leven in een ja-cultuur. Dat geeft een soort flexibiliteit en zorgt ervoor dat mensen veel beter kunnen bepalen wat ze kunnen, wat ze mogen en wat goed is voor de organisatie en wat in het dna past. Het is sturing geven aan de cultuur die binnen de organisatie heerst.”

Mentaliteitsverandering bij HR

Interviewer Glenn van der Burg stelt dat hij HR vaak mist in deze ontwikkeling. Van de Wiel pleit voor een mentaliteitsverandering bij HR. “Ik denk dat een van de problemen is dat veel HR-afdelingen als een soort stafdienst domineren over het primaire proces. Ze staan ervoor dat alles in de juiste regels en reglementen gegoten wordt. Contracten moeten oké zijn, de WOR moet worden gevolgd. En dat alles aangevuld met accreditatie en inspectie, wat ook vaak via HR loopt. Uiteraard is dat ook heel belangrijk, maar voor je het weet, heeft het primaire proces vooral last van HR.”

HR in dienende rol

Van de Wiel ziet HR liever in een dienende rol. “De grote slag die HR in algemene zin zou kunnen maken, is aan de ene kant kijken hoe ze weer dienend kunnen zijn aan het primaire proces, wat een heel andere dynamiek is dan wat je nu vaak ziet. En hoe kunnen ze aan de andere kant dienen als een hitteschild voor dat primaire proces. Zodat dat wordt beschermd, vanuit een koestering van waar nou eigenlijk de waarde wordt geleverd in deze organisatie.”

 


Van de Ven en Van de Wiel in levende lijve zien? Dat kan op het HR Strategisch Jaarcongres.


Nog een podcast beluisteren over strategisch HR? Ga naar:

Reageer op dit artikel