nieuws

5 voorwaarden voor een high performance organisatie

Organisatie & Strategie

5 voorwaarden voor een high performance organisatie

Elke organisatie wil goed presteren, maar wat maakt een bedrijf nou tot een high performance organisatie? In een interview met People Power legt Jan-Dirk den Breejen uit hoe je de stip op de horizon vindt.

Er is veel aandacht voor de zogenaamde soft skills, zoals teamwork en communicatieve vaardigheden. Maar uit onderzoek van het World Economic Forum blijkt dat andere vaardigheden nog schaarser zijn, zegt Jan-Dirk den Breejen, schrijver van het boek De High Performance Organisatie.

Complexe problemen

“Nummer één van de competenties waaraan nu tekort is, is het oplossen van complexe problemen. Nummer twee is kritisch denken en nummer drie is creativiteit. Daarna krijg je pas peoplemanagement en samenwerken met anderen. Je ziet dat de samenleving in zo’n hoog tempo complexer wordt, dat met name de aandacht voor complexe vraagstukken heel erg toeneemt”, zegt Den Breejen. “Ik wil ervoor zorgen dat we daarmee leren dealen in een organisatie.”
Lees ook: High performance begint met zelfkennis

Duurzaam beter presteren

Heel veel bedrijven willen een high performance organisatie zijn, maar wanneer ben je het nou echt, wil interviewer Glenn van der Burg weten. Den Breejen: “De meest gehanteerde definitie van high performance organisatie is dat je het duurzaam beter doet dan vergelijkbare organisaties in jouw branche.”

Dat kan bedrijven op het verkeerde spoor zetten, erkent Den Breejen. Het risico is dat organisaties zich blindstaren op benchmarkscores om erachter te komen wie het beste is in hun branche. “Het is niet helemaal de meest zinvolle manier om je daar mee te vergelijken”, zegt Den Breejen.

Stip op de horizon

“Veel van het succes van bedrijven hangt af van de vraag of je een onderscheidende strategie hebt. Is jouw bedrijf, met de mensen erin, uniek? Eigenlijk is het niet zo handig om je te richten op universele modellen. Je moet er echt zelf over nadenken. Voor mij is HPO vooral een stip op de horizon. Iets wat je bij Plato al aantreft. Hij zegt: ‘Je moet streven naar idealen.’ Uit mijn onderzoek blijkt dat wanneer een bedrijf zijn idealen helder heeft, zijn mooie toekomstdroom, dat ontzettend bijdraagt aan het succes. Ook al is die toekomstdroom misschien helemaal niet op wetenschappelijke wijze tot standgekomen.”

 

Wanneer een bedrijf een mooie toekomstdroom heeft,
draagt dat ontzettend bij aan het succes’

Jan-Dirk den Breejen

 

Feiten en meningen

Als die stip op de horizon is gezet, dan blijft het bij high performance organisaties niet bij dromen, weet Den Breejen. “HPO’s gaan uit van feiten. Je moet niet zomaar wat praten en meningen geven. Ga ervan uit dat je alles wat je doet moet kunnen onderbouwen met feiten.”

5 voorwaarden voor een high performance organisatie

Er zijn volgens Den Breejen vijf hoofdfactoren die bepalen of een organisatie een high performance organisatie kan worden. Deze zijn:

  • Leiderschap
  • Langetermijnfocus
  • Open cultuur
  • Ruimte voor werknemers om zich te ontwikkelen
  • Continue verandering en verbetering

Samenhang

Deze vijf  factoren hangen in de visie van Den Breejen allemaal met elkaar samen. “De belangrijkste hiervan is leiderschap. Dat zorgt voor de tweede belangrijke factor en dat is langetermijnfocus. Dan weet je ook wat voor cultuur je moet gaan inrichten in je bedrijf, zodat je een flexibel bedrijf wordt dat snel kan inspringen op alle snelle veranderingen. Die cultuur geeft ruimte aan medewerkers om zichzelf te ontwikkelen door uitdagingen aan te gaan. Door de open cultuur, de high performance medewerkers en de langetermijnvisie ontstaat continue verandering en verbetering en dat is de vijfde factor.”

Meer weten over High Performance organisaties? Luister hier naar het volledige interview van Glenn van der Burg met Jan-Dirk den Breejen


Krijg inzicht in uw strategische organisatievraagstukken met het boek De High Performance Organisatie: Leiderschap, strategie, beleid & cultuur

Reageer op dit artikel