nieuws

Thuiswerken hoog op wensenlijst werknemer

Organisatie & Strategie

Thuiswerken hoog op wensenlijst werknemer

Ruim een derde van de werknemers vindt thuis kunnen werken hét teken van flexibiliteit op het werk. Flexibele aankomst- en vertrektijden vindt de Nederlandse werknemer minder belangrijk.

Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van ManpowerGroup Solutions naar flexibiliteit op het werk onder 14.000 werknemers. In totaal noemt 36 procent de mogelijkheid om te kunnen thuiswerken het belangrijkste onderdeel van flexibiliteit op de werkvloer.

De Nederlandse werknemer heeft flexibiliteit hoog in het vaandel staan.  Maar liefst 46 procent van de Nederlandse werknemers noemt flexibiliteit vanuit de werkgever als een van de drie belangrijkste voorwaarden om wel of niet voor een baan te kiezen. Dit is fors hoger dan het mondiale gemiddelde van 38 procent, stellen de onderzoekers. Nederland staat hiermee wereldwijd op een derde plek, achter Spanje (47 procent) en Noorwegen (47 procent). “De digitale middelen zijn er en de voordelen van deels thuiswerken zijn bewezen”, aldus Annabelle Hagoort, managing director van ManpowerGroup Solutions. ”We zien ook dat werkgevers hier op anticiperen, zeker in de huidige arbeidsmarkt waar het steeds belangrijker wordt om het juiste talent aan je organisatie te binden.”

Thuiswerken het belangrijkst

De belangrijkste vorm van flexibiliteit is de mogelijkheid tot parttime of fulltime thuiswerken, zo geeft ruim een derde van de ondervraagden aan. Andere vormen van flexibiliteit waar men waarde aan hecht:

1. De mogelijkheid tot parttime of fulltime thuiswerken (36 procent).
2. Het zelf kunnen inplannen van de werkweek (21 procent).
3. Flexibele aankomst- en vertrektijden (14 procent).
4. Kortere werkweek met minder werkdagen maar met langere werktijden per dag (13 procent).
5. Verlof om zorgredenen (6 procent).
6. Mogelijkheid tot langdurig onbetaald verlof/sabbatical (5 procent).
7. Mogelijkheid tot langdurig betaald verlof (5 procent).

Aankomst- en vertrektijden belangrijk

Slechts 14 procent van de ondervraagden vond flexibele aankomst- en vertrektijden de belangrijkste vorm van flexibiliteit vanuit de werkgever. “Opvallend, aangezien je wereldwijd een percentage ziet van 26 procent, bijna twee keer zo hoog. Dit terwijl we een behoorlijke filedruk kennen in Nederland tijdens de spits. Maar klaarblijkelijk hechten we alsnog aan de 9- tot 5-baan en kunnen we uit de voeten met de mogelijkheid tot thuiswerken.”

Vrouwen flexibeler dan mannen

Ondanks dat de (Nederlandse) vrouw traditioneel gezien meer waarde hecht aan flexibiliteit dan mannen, neemt de behoefte aan flexibiliteit onder mannen toe. 56 procent van de vrouwen vindt het een van de drie belangrijkste voorwaarden voor een baan, tegenover 44 procent van de mannen in Nederland. “Steeds vaker wil ook de man bijvoorbeeld een kortere werkweek, thuiswerken of verlof opnemen”, aldus Hagoort. “Niet alleen vanuit ouderschapsperspectief, maar ook omdat de behoefte groeit om, naast werk alleen, vrije tijd flexibel in te delen. Standaard fulltime werken is niet altijd meer zo standaard.”

Door de technologische ontwikkelingen kun je overal werken. Techniek dient de mens en faciliteert Het Nieuwe Werken, is het idee. Toch zit er juist aan al die technologie een keerzijde die tot nu toe onderbelicht is. Tijdens het  Congres Over het Nieuwe Werken op 14 december gaan diverse sprekers op dit onderwerp in. Onder leiding van HNW-goeroe Henny van Egmond leert u hoe u de nadelen ondervangt. Zie: congres.ohnw.nl.

Reageer op dit artikel