nieuws

Nederland is Europees kampioen agile werken

Organisatie & Strategie

Nederland is Europees kampioen agile werken

Agile wordt overal ter wereld toegepast, maar uit onderzoek blijkt dat het in Europa met name populair is onder werknemers in Nederland.

Het Europees onderzoek werd uitgevoerd door Wemanity onder 140 mensen uit een agile community. Nederland blijkt volwassener in het werken met agile dan andere Europese landen. Zo ziet meer dan 90 procent van diegene die agile werken daar de voordelen van in. In België ziet 75 procent agile als toegevoegde waarde en in Frankrijk is dat slechts 60 procent.

Verklaring voor de volwassenheid

De volwassenheid in Nederland is te verklaren uit de ervaring die Nederlandse respondenten hebben met agile werken. De meeste Nederlandse teams die agile werken, doen dit gemiddeld al vijf tot tien jaar. Nederland wordt hierin op de voet gevolgd door de Fransen. In België werkt de grootste groep pas één tot twee jaar agile.

Persoonlijke kennis

De persoonlijke kennis met agile blijkt in Nederland hoog te zijn. Nederlanders die agile werken geven zichzelf gemiddeld afgerond een acht voor het hebben van persoonlijk kennis, tegenover een zeven in bijvoorbeeld Frankrijk en België.

Agile werken

19 procent van alle Nederlandse teams zegt al agile te werken. De methode wordt al lang niet meer alleen toegepast door IT-teams. In Frankrijk werkt maar 8 procent van alle teams agile. Bij 40 procent van de Franse bedrijven wordt agile alleen toegepast bij IT-afdelingen. In België is de volwassenheid nog verder te zoeken, het merendeel van de respondenten geeft aan dat agile nog niet wordt toegepast. Daarentegen wordt agile hier wel steeds vaker overwogen.

Tegenwerking

Uit het onderzoek komen ook factoren naar voren die agile werken kunnen tegenwerken. In Nederland wordt met name het missen van managementsupport genoemd. In Frankrijk noemen respondenten het missen van ervaring met agile-methoden en in België is dit vooral dat de visie van een bedrijf niet past bij de agile-principes.

HR is de kritische succesfactor in de transformatie van een traditionele organisatie naar een Agile-werkomgeving. Tijdens de masterclass Agile werken voor HR krijgt u kennis en handvatten om uw rol optimaal te vervullen.

Reageer op dit artikel