nieuws

6 HR-toepassingen voor blockchain

Organisatie & Strategie

6 HR-toepassingen voor blockchain

Blockchain zal de manier van werken in HR en recruitment in de komende jaren flink beïnvloeden: veel taken worden automatisch, snel en betrouwbaar uitgevoerd dankzij deze technologie. Denk aan het checken van opleiding en werkervaring, referenties en arbeidscontracten.

“De implicaties van blockchain voor de financiële sector zijn bekend, maar het potentieel om blockchain in de wereld van werk te gebruiken is enorm en zal binnenkort HR en recruitment transformeren”, zegt Robert van Veggel, managing director van Hays Nederland. Hays sprak met verschillende HR-experts over hoe zij de invloed van blockchain inschatten en komt op basis daarvan met zes potentiële HR-toepassingen v00r blockchain.

Lees ook: Waarom HR moet nadenken over blockchain

6 HR-toepassingen voor blockchain

  1. Verificatie: Blockchain kan de identiteit, kwalificaties, referenties en ervaringen van professionals tijdens het wervingsproces controleren. Volgens onderzoek door IT-orgaan en certificeringsorganisatie CompTIA gebruikt 51 procent van de ‘early adopters’ van blockchain dit momenteel al om digitale identiteiten te verifiëren.
  2. Refereren: Blockchain gaat het traditionele proces van referenties overbodig maken. “Zodra iemand zijn diploma heeft gehaald, kan hij zijn certificaat gewoon in blockchain plaatsen en hoeft dit nooit meer te worden geverifieerd”, zegt Van Veggel.
  3. Identificatie potentiële kandidaten: Blockchain biedt recruiters en HR-experts de mogelijkheid om potentiële kandidaten beter te identificeren. Zo krijgen ze bijvoorbeeld zicht op de specifieke rollen en functies die passen bij bepaalde professionals. “Op dit moment is het vrij complex om talent te matchen aan specifieke behoeften in een organisatie, zeker om dat op een geverifieerde manier te doen”, zegt Raj Mody, Partner in PwC’s HR-adviesbedrijf. “Snelheid is daarbij steeds belangrijker: wie het eerst een geschikte kandidaat aanbiedt, creëert een concurrentievoordeel. Blockchain kan zo een kracht worden in de werving van talent.”
  4. Onderbouwen van werkcontracten: Met blockchain-technologie kunnen arbeidscontracten slimmer worden gemaakt. Denk aan het automatisch betalen van bonussen, zodra afgesproken resultaten zijn behaald.
  5. Levenscyclus van werknemers: Blockchain zorgt voor innovatie in het recruitmentproces, omdat alle data van de binnenkomst tot het vertrek van medewerkers op een geverifieerde wijze worden vastgelegd. HR- en recruitmentprocessen worden daarmee radicaal vereenvoudigd.
  6. Payroll: Blockchain kan ook worden gebruikt in payroll-constructies. “Er zijn al voorbeelden om payroll op te zetten via blockchain, gebaseerd op het uitgangspunt dat de bitcoin- en cryptocurrency-markt stabiel genoeg is”, zegt Gareth Brown, Senior Manager in Deloitte’sconsultancybedrijf voor menselijk kapitaal. “Op de langere termijn, als die markten stabiliseren, denk ik dat we meer payroll-constructies op basis van blockchain-technologie gaan zien.”

Elke stap in de richting van blockchain moet eerst worden getest op veiligheid, voordat deze technologie wordt toegepast, meent Van Veggel.

Reageer op dit artikel