nieuws

Eneco reorganiseert. Wat doet HR?

Organisatie & Strategie

Eneco reorganiseert. Wat doet HR?

Begin juni kondigde Eneco een grote reorganisatie aan: 100 miljoen besparing, 250 banen weg. Onstuimige tijden voor Joanne Zwueste, HR-directeur bij Eneco. Haar eigen afdeling maakte zij al toekomstbestendig waardoor zij nu in staat is vertrekkende én blijvende medewerkers verder te helpen.

De energiemarkt maakt een enorme verandering door. Tel daarbij de veranderde behoeften van consumenten en zie in welke omsandigheden Eneco zich momenteel bevindt. In korte tijd moet deze  organisatie van hokjescultuur omgevormd tot een netwerkorganisatie, met minder leidinggevenden, maar met meer leiders; Van specialisten naar meer gedeelde, generieke kennis en dat alles binnen een lerende omgeving; Van high potentials naar talents for all. Dat allemaal voor de klant die duurzamer wil, maar wel liefst alles via één app te regelen.

Innovatie

In een podcast van People-Power vertelt Zwueste dat de belangrijkste verandering binnen haar eigen HR-afdeling het naar buiten keren van de organisatie was. Want hoe weet je anders waar je leiders zitten als ze niet perse manager meer zijn? Hoe koester je talent als je streven is het talent in iedere medewerker boven te halen? Het antwoord: Door niet binnen de afdelingsmuren te blijven, maar juist de business in te gaan. Zwueste noemt haar HR-collega’s daarom HR-collectoren. Eén keer per jaar organiseert Eneco een speciale innovatiedag waar medewerkers ideeën presenteren en laten zien wat ze hebben ontwikkeld: Eneco is er van overtuigd dat de noodzakelijke verandering alleen samen mét de medewerkers kans van slagen heeft.

Boventallig

Maar toch was er dus slecht nieuws voor de medewerkers, begin deze maand. In ieder geval voor 250 mensen die hun baan zullen verliezen. Vanuit HR en afdeling Communicatie bestaat dan de neiging om de aandacht vooral op de straks boventalligen te richten. Maar minstens zo belangrijk is het meenemen van de beoogde blijvers in een nieuwe toekomst. Maar hoe? Professor Rick van Baaren, hoogleraar Gedragsverandering en Maatschappij, belde vanuit Frankrijk in tijdens deze uitzending van People-Power en bood wetenswaardige inzichten.

Podcast

PW selecteerde voor de volgende fragmenten uit deze podcast van People-Power:

  1. Met het antwoord op haar vraag aan Van Baaren hoe de communicatie rond de reorganisatie binnen Eneco het beste op te pakken, ziet Zwueste meteen het eerste verbeterpunt. (duur: 2.06 minuut)

  1. Een reorganisatie zorgt voor veel onzekerheid bij boventalligen én de medewerkers die blijven. Terwijl zekerheid cruciaal is om van mensen de nodige flexibiliteit te kunnen vragen. Hoe los je dit op? (duur: 1.54 minuut)

  1. Van Baaren onderscheidt drie soorten weerstand: opstandigheid, scepticisme en inertie. Bij Eneco lijkt vooral waakzaamheid ten aanzien van scepticisme aan de orde. Wat kan HR hierin betekenen? (duur: 2.07 minuut)

  1. De tip die Joanne Zwueste aan haar collega’s HR wil meegeven. (duur: 0.40 minuut)

Om de hele uitzending te beluisteren klikt u hieronder:

 

Reageer op dit artikel