artikel

Duurzame inzetbaarheid begint met de juiste vragen stellen

Personeelsmanagement

Duurzame inzetbaarheid begint met de juiste vragen stellen

Werknemers moeten voor hun duurzame inzetbaarheid bereid zijn om na te denken over een plan B. Hoe kan de werkgever een beroep doen op de intrinsieke motivatie?

Hoe faciliteer je als HR duurzame inzetbaarheid bij medewerkers? Je kunt ze immers niet dwingen om aan de slag te gaan met een plan B. Loopbaancoaches Marlous Landman en Hanno Meyer zijn er duidelijk over: “Door de risico’s in kaart te brengen en tijdig de juiste vragen te stellen. Dan komt iedereen uit zichzelf in beweging.”

Marlous: “Voor veel organisaties is duurzame inzetbaarheid nog geen acuut probleem. Maar wanneer je als organisatie pas in actie komt als mensen echt moeten gaan bewegen, gaan medewerkers vol in de ankers. Op tijd een zaadje planten werkt veel beter. Voor medewerkers die op termijn fysiek of technologisch hun huidige baan niet meer aan kunnen. Maar ook voor dertigers van wie je de bevlogenheid van het eerste uur wilt behouden.”

Hoe raak je de intrinsieke motivatie?

Hanno: “Eigenlijk is de centrale vraag bij duurzame inzetbaarheid ‘Hoe doe je een beroep op de intrinsieke motivatie van mensen om in beweging te komen?’ Veel medewerkers rollen van de ene in de andere baan. Twintig jaar later weten ze niet meer waar ze warm voor lopen. Door de juiste vragen te stellen, kom je erachter waar de vonkjes zitten en hoe daar een laaiend vuur van is te maken. Soms duurt dit zes weken. Soms lukt dat binnen een half uur. Het kan zo maar gebeuren dat iemand zich binnen no time realiseert: Gek dat ik hier nog steeds zit. En binnen een week heeft ‘ie een nieuwe baan.”

Hoe kan HR faciliteren?

Marlous: “Wanneer je als HR op tijd werk wilt maken van duurzame inzetbaarheid kun je bijvoorbeeld medewerkers via een loopbaantraject antwoord laten geven op de vraag of ze willen veranderen binnen de huidige functie, binnen de organisatie of buiten de organisatie. Zo wordt duidelijk waar mensen de meeste energie van krijgen. Daar kun je als HR vervolgens op anticiperen.”

 

Door de juiste vragen te stellen, kom je erachter waar de
vonkjes zitten en hoe daar een laaiend vuur van is te maken

 

Waarom werkt een standaardaanbod niet?

Hanno: “Dit soort programma’s vraagt om 100 procent maatwerk. Mensen iets aanbieden waar ze nog niet aan toe zijn, werkt niet. Iedereen beweegt op zijn eigen manier. Door stap voor stap de ontwikkeling van mensen te volgen en alle laagjes af te pellen, komt de bewustwording van zelf. Op zo’n leermoment kun je als mens beseffen dat je afscheid moet nemen van een bepaalde loyaliteit. Wat je wilt en hoe je dit kunt realiseren staat ineens op nummer 1.”

Is het realistisch?

Marlous: “Uiteraard is een reality check onmisbaar. Wimbledon winnen, president van Amerika worden? Als een medewerker iets wil wat onrealistisch is, niet past bij zijn capaciteiten of niet is te vinden op de arbeidsmarkt, is het belangrijk om dieper door te vragen. ‘Wat zit er achter die wens? En hoe is dat op een andere manier te realiseren?’”

Wat is de buy-in voor de medewerker?

Hanno: “Het gaat bij duurzame inzetbaarheid niet om agile zijn. Het gaat om medewerkers helpen de stap te zetten waar ze gelukkig van worden. Hoe mooi is het als dat wat je kunt en wat je wilt samenkomt met wie je bent. Dan valt alles samen.”

Daarom werkt een duurzaam inzetbaarheidsbudget voor medewerkers?

Steeds meer CAO’s maken werk van duurzame inzetbaarheid in de vorm van een budget waar werknemers zelf mee aan de slag kunnen. En zo hoort het ook volgens Landman en Meyer. “De werkgever faciliteert, de werknemer zorgt voor een plan B. Niemand anders kan het voor hem doen.”

 Marlous Landman en Hanno Meyer zijn beide werkzaam bij full service HR adviesbureau GITP. Met het loopbaanprogramma Regisseer je eigen loopbaan hebben ze bij ING en het Havenbedrijf vele medewerkers de juiste vragen weten te stellen.

Meer weten over wat u als HR manager kunt doen? Zie Regisseer Je Eigen Loopbaan.

Reageer op dit artikel