Mindfulness in organisaties?

Organisaties zien graag hun professionals bevlogen en met plezier aan het werk. Directies, managers en HR-specialisten houden van teams die ook onder hoge druk effectief samenwerken, zodat de organisatie als geheel beter presteert: betere kwaliteit en hogere output, tevreden klanten en stakeholders, minder ziekteverzuim en burn-out, meer plezier en bevlogenheid. Mindfulness dient daarbij steeds vaker als een onmisbare schakel om veerkracht, vitaliteit, kwaliteit en innovatie te bevorderen.

Mindfulness in organisaties?

Sponsored content door Centrum voor Mindfulness

Alleen mindfulness?

Mindfulness betekent aandachtig zijn. Dat is een krachtige hulpbron bij het functioneren van medewerkers en teams in organisaties. Versteviging ervan betekent dat medewerkers niet langer aan stress ten onder gaan, maar beter kunnen floreren door effectieve gewoontes te ontwikkelen.
Medewerkers en teams leren bewuste keuzes maken die tot betere uitkomsten leiden voor hun eigen gezondheid, voor hun collega’s en voor de klant.

In organisaties die vooroplopen zingen vier buzzwoorden rond: job crafting, bevlogenheid, teamwork en mindfulness. Niet alleen mindfulness, maar juist in de combinatie van mindfulness met teamwork, bevlogenheid en job crafting schuilen de antwoorden van hedendaagse uitdagingen voor organisaties en medewerkers.

Bevlogenheid en job crafting

De werkdruk is nog steeds enorm hoog in veel organisaties. Nu de economie aantrekt zal dat niet minder worden, waardoor toename van verzuim op loer ligt. Hoe kun je als organisatie verzuim voorkomen en medewerkers aan boord houden? Wat kun je als medewerker zelf tegen verzuim doen?
Recent onderzoek wijst uit dat organisaties kunnen helpen verzuim tegen te gaan: geef medewerkers de ruimte om hun sterke kanten in te zetten. Dat kun je onder meer doen door job crafting: je baan zo invullen dat je sterke kanten beter tot hun recht komen.

Teamwerk en bloeiende medewerkers

Hoe kunnen teams op hun best presteren? Hoe overwinnen ze tegenslagen? Hoe maak je er samen het mooiste van? Hoe verbeteren organisaties steeds weer hun prestaties, terwijl ze ook zorgen voor het welzijn van hun werknemers? Hoe creëren we culturen waarin mensen tot bloei kunnen komen? Heel veel prangende vragen waarbij mindful leiderschap een onmisbaar hulpmiddel is!

Mindfulness en psychologische veiligheid

Innovaties en agility zijn niet meer weg te denken uit moderne organisaties. Maar veel innovatieprojecten mislukken door slechte samenwerking tussen teamleden. De oorzaak daarvan ligt in defensief gedrag dat innovaties in de weg staat. Met behulp van een aantal eenvoudige principes kun je veerkrachtige teams creëren. Denk aan het zorgen voor psychologische veiligheid (falen mag!), teamleergedrag en mindful leiderschap.

Mindfulness based teamwerk

Hoe kan mindfulness nou eigenlijk van nut zijn bij job crafting, bij het scheppen van voorwaarden voor opmerkzame teams en bij het creëren van een bloeiende organisatie? Natuurlijk door individuele medewerkers via mindfulnesstraining de mogelijkheid te geven hun sterke kanten te ontplooien. Maar ook door als team aan mindfulness te doen: simpele stappen zetten, praktisch en heel concreet. Breng teamveerkracht in kaart en ontwikkel de emotionele wendbaarheid van het team, zodat teamleden onderling effectiever communiceren.

Symposium

Laat je verbazen door de kracht en combinatie van bevlogenheid, job crafting, teamwork en mindfulness. Vier wereldwijde specialisten gaan hier vanuit hun eigen werkveld tijdens het HR-symposium op 27 november op in.

Steeds meer organisaties passen mindfulness toe en daarom organiseert het Centrum voor Mindfulness de eerste editie van dit symposium: vier lezingen, twee workshops en een boek cadeau. Ontdek op 27 november als HR-specialist, organisatieadviseur, coach of trainer de kansen van mindfulness in organisaties en zie hoe dat in de praktijk werkt.

  • Bevlogenheid en job crafting: een lezing van Arnold Bakker, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie in Rotterdam.
  • Teamwerk en bloeiende medewerkers door Michael West, hoogleraar organisatiepsychologie aan de Management School van de University of Lancaster in Groot-Brittannië en specialist op het gebied van leiderschap en teamwork.
  • Mindfulness en psychologische veiligheid door Peter Oeij, senior onderzoek bij TNO. Peter Oeij laat zien hoe teams innovatief kunnen blijven.
  • Mindfulness based teamwerk. Wibo Koole, directeur Centrum voor Mindfulness en mindfulnesstrainer. Aan de hand van het GROENE Zonemodel laat Wibo Koole je ontdekken waar je mindfulness kunt benutten.
  • Twee workshops. De trainers van het Centrum voor Mindfulness zijn gespecialiseerd in mindfulness in organisaties. Zij verzorgen twee parallelle workshops, waarin ze je laten kennismaken met de do’s & don’ts van mindfulness in organisaties.

Wil je meer weten over het symposium of je gelijk aanmelden? Dat kan via de website van het Centrum voor Mindfulness.

Lees meer over

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek.

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

Hoge energieprijzen en inflatie leiden tot meer geldzorgen onder medewerkers, en veel werkgevers willen iets doen om te helpen. Werkgeversvereniging AWVN onderzocht welke praktische maatregelen populair zijn.

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot woonruimte?'

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot...

Mijmeren over het kantoorleven - dat is iets dat je aan NRC-columnist Japke-d. kunt overlaten. Ze sprak onlangs op het Jaarcongres SalarisNet, over het nut van kantoren in het post-coronatijdperk.

Partner of choice 2022: met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Partner of choice 2022: met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Wat zijn de favoriete bedrijven voor HR om zaken mee te doen? PW. onderzocht het en presenteert in het digimagazine Partner of Choice de winnaars en challengers in verschillende categorieën.

Foto: Shutterstock

Hoeveel mantelzorgers werken er in jouw organisatie?

Maar liefst 18 procent van het verzuim wordt erdoor veroorzaakt: mantelzorgers die in de knel komen tussen werk en privé. Geen wonder, want het aantal mantelzorgers is opgelopen tot 5 miljoen. Hoe kan HR ze zo goed mogelijk begeleiden?