Focus op de werkvloer: zo zorg je voor een inspirerend kantoor

Een inspirerend kantoor is de basis van succes. Door een inspirerende werkplek schieten prestaties de lucht in, creëer je een gelukkig gevoel en krijgt je creativiteit en focus een boost.

Focus op de werkvloer: zo zorg je voor een inspirerend kantoor

Maar hoe ontwikkel je zo’n inspirerend kantoor? Vijf tips om de kantooromgeving om te toveren in inspirerende werkplekken.

1. Zorg voor ontspanning

Productiviteit en ontspanning staan in sterk verband met elkaar. Het is onmogelijk om iedere dag acht achtereenvolgende uren je concentratieboog en productiviteit hoog te houden. Creëer een aparte ruimte met zitzakken of relaxbanken en een aantal ontspanningsmogelijkheden (tafeltennistafel, dartbord of boekenkast). Door even tien minuten te ontspannen, maak je je hoofd leeg en kun je daarna weer met volle concentratie aan de slag. Een ontspanningsruimte zorgt niet alleen voor hogere productiviteit, ook wordt de onderlinge band tussen medewerkers versterkt, wat bijdraagt aan de samenwerking.

2. Kies voor groen

Robert Ulrich van de Texas A&M University concludeerde aan de hand van een acht maanden durende studie dat mannen en vrouwen 15 procent meer creatieve ideeën bedachten nadat er bloemen en planten in het kantoor worden geplaatst. Planten en bloemen dragen niet alleen bij aan de creativiteit, ook verminderen ze stress omdat het cortisolniveau van je lichaam wordt verlaagd.

Wetenschappers zijn van mening dat planten een seintje aan onze hersenen geven dat er voedsel aanwezig is, dit zorgt voor een ontspannen gevoel. Alle redenen om de nodige planten en bloemen in het kantoor te halen. Daarnaast filteren planten de zuurstof. Een schonere lucht betekent een langere concentratieboog en minder kans op hoofdpijn.

3. Bewaar de rust

NovioResearch heeft onderzoek gedaan naar de grootste frustraties op de werkvloer. Geluidsoverlast staat hier hoog in het rijtje. Door geluidsoverlast raak je sneller afgeleid en ben je minder productief. Plaats akoestische scheidingswanden om geluid tegen te houden. Let erop dat directe collega’s nog wel kunnen communiceren, anders gaat het ten koste van de samenwerking.

4. Lichte ruimte

Een donker kantoor zorgt voor een slaperig gevoel, wat allesbehalve bevorderlijk is voor je werkprestaties. Kies daarom voor de juiste kleuren op je kantoor. Er is onderzoek gedaan naar het effect van kleuren op ons doen en laten. Eerder gaven we al aan dat het gebruik van groen een goede keuze is op kantoren. Daarnaast zorgen lichte tinten van geel en rood voor een creatieve impuls op het menselijk brein. Ga niet over the top met kleurgebruik want dat zal leiden tot een onrustig en afleidend gevoel.

Het toelaten van daglicht is ook erg effectief. Vermijd dichtgetimmerde ramen die geen licht en zuurstof doorlaten. Kies voor lichtdoorlatende rolgordijnen of houten jaloezieën om voldoende daglicht binnen te laten. Zuurstof is ook van groot belang voor je concentratievermogen dus zorg dat je ramen open kunt zetten voor een constante doorstroom van frisse lucht.

5. Inspiratie en Google

Google is de koploper wat betreft inspirerende kantoren. Met een breed scala aan verschillende werkplekken, tal van ontspanningsmogelijkheden en bijzondere vergaderzalen in alle kantoren van Google heeft CEO Sundar Pichai inspiratie hoog in het vaandel.

Natuurlijk hoeft het niet zo uitgebreid, maar de inrichting van het kantoor doet meer met je werkprestaties dan je op voorhand zal denken. Wacht niet langer en tover je werkvloer om tot inspiratiepaleis.

Dit artikel is gesponsord door Veneta.com.

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek.

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

Hoge energieprijzen en inflatie leiden tot meer geldzorgen onder medewerkers, en veel werkgevers willen iets doen om te helpen. Werkgeversvereniging AWVN onderzocht welke praktische maatregelen populair zijn.

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot woonruimte?'

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot...

Mijmeren over het kantoorleven - dat is iets dat je aan NRC-columnist Japke-d. kunt overlaten. Ze sprak onlangs op het Jaarcongres SalarisNet, over het nut van kantoren in het post-coronatijdperk.

Partner of choice 2022: met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Partner of choice 2022: met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Wat zijn de favoriete bedrijven voor HR om zaken mee te doen? PW. onderzocht het en presenteert in het digimagazine Partner of Choice de winnaars en challengers in verschillende categorieën.

Foto: Shutterstock

Hoeveel mantelzorgers werken er in jouw organisatie?

Maar liefst 18 procent van het verzuim wordt erdoor veroorzaakt: mantelzorgers die in de knel komen tussen werk en privé. Geen wonder, want het aantal mantelzorgers is opgelopen tot 5 miljoen. Hoe kan HR ze zo goed mogelijk begeleiden?