artikel

HR-trends 2020 (2): Jille Tabak, VP HR Unilever, over digital value & human values

Personeelsmanagement

HR-directeuren van grote organisaties in Nederland vertellen wat zijn voor HR-trends voor 2020 zien. In deel 2 Jille Tabak, Vice President HR, Unilever. “De vierde Industriële revolutie voegt enorme waarde toe, haalt significante kosten uit bedrijfsprocessen en structuren, maar neemt ook een verantwoordelijkheid voor onze werknemers met zich mee.”

HR-trends 2020 (2): Jille Tabak, VP HR Unilever, over digital value & human values

“Een bijzonder dilemma voor de Human Resources-functie; hoe zorgen we ervoor dat we de digitale kansen volop benutten en daarnaast de mens en zijn unieke rol in de organisatie blijven zien?

We bewegen wereldwijd naar werkomgevingen waar robots eerstelijnscontacten worden – en soms al zijn, waar we een versnelling zien van automatisering van routinematige taken en waarbij digitalisering leidt tot simplificatie van processen en activiteiten. Deze vierde Industriële revolutie voegt enorme waarde toe, haalt significante kosten uit bedrijfsprocessen en structuren, maar neemt ook een verantwoordelijkheid voor onze werknemers met zich mee.”

Lees ook: HR-trends volgens Jeroen Busscher: meer zingeving en complexiteitsdruk

Reskilling en herplaatsing

“Mijn verwachting voor de HR-functie is dat we het komende jaar heel hard moeten werken om medewerkers te helpen om te gaan met de impact van deze digitale ontwikkeling. Continue upskilling-programma’s enerzijds, zodat werknemers de digitale kansen op de werkvloer maximaal benutten. Reskilling en herplaatsing – binnen of buiten de organisatie – anderzijds, daar waar digitale mogelijkheden bestaande rollen en taken overnemen.

Proactief en positief met inzetbaarheidsprogramma’s aan de slag, zodat werknemers zich uitgerust voelen en zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen om met de veranderingen om te gaan. Gesteund door een HR-functie met aandacht voor de ontwikkeling, groei en het welzijn van werknemers.”

Reageer op dit artikel