Zieke medewerker? Zes aandachtspunten

Als een medewerker (tijdelijk) arbeidsongeschikt is, geeft dat zorgen. Bij de werkgever, maar ook bij de medewerker. De grote vraag is of hij zijn levensstandaard kan behouden? En hoe kun je als werkgever helpen?

Zieke medewerker? Zes aandachtspunten

Als werkgever ben je wettelijk verplicht tot doorbetaling van het loon van zieke werknemers tot maximaal twee jaar. De werkgever betaalt daarbij het eerste jaar minimaal 70 procent van het loon met het wettelijk minimumloon als ondergrens. Het tweede ziektejaar minimaal 70 procent loon, waarbij dat minder mag zijn dan het minimumloon. Tijdens de twee ziektejaren is de werkgever samen met de werknemer verantwoordelijk voor diens re-integratie.

Lees ook: Ontzorging bij langdurig ziekteverzuim

De aandachtspunten

Als werkgever moet je aan veel dingen denken wanneer een medewerker ziek is. Zes belangrijke zaken die je niet moet vergeten.

1. Meld de medewerker ziek bij de arbodienst of bedrijfsarts

Doe dit op de eerste dag van de ziekmelding. U bent verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding en re-integratie. Leg uw acties ook vast in een ziektedossier. Zo kunt u aantonen wat u heeft gedaan om uw medewerker weer aan het werk te helpen.

2. Weet wat je wel en niet mag vragen

Natuurlijk wil je weten hoe het met de zieke medewerker gaat. Maar let op: volgens de wet mag je maar een paar vragen stellen. Als werkgever mag je niet vragen wat uw medewerker mankeert. Wel mag je informeren wanneer hij of zij weer aan het werk denkt te gaan. Toon vooral interesse. En maak gelijk een afspraak voor het volgende contactmoment.

3. Denk aan je verantwoordelijkheden

Zo moet je als werkgever uw arbeidsongeschikte medewerker twee  jaar doorbetalen. Dit is minimaal 70% van het loon. Het eerste jaar moet dit in elk geval het minimumloon zijn.

4. Voorkom boetes van UWV

Is re-integratie nog niet gelukt en is uw medewerker 42 weken ziek? Meld hem of haar dan ziek bij UWV. Doe dit op tijd om een boete te voorkomen. Doe ook je best bij het re-integreren van de medewerker. Zo voorkom je een loonsanctie van UWV.

5. Check of u recht heeft op geld van de overheid

Heb je bijvoorbeeld een medewerker met een handicap of ziekte in dienst? Maak dan gebruik van loonkostenvoordeel.

6. Denk aan de No Risk-polis

Is de medewerker gedeeltelijk arbeidsongeschikt? En is hij nu ziek? Dan kan het zijn dat hij onder de No Risk-polis van UWV past.  Dit is een regeling die geldt voor medewerkers met een arbeidsbeperking. Deze medewerkers hebben tijdens de eerste 5 jaar van hun dienstverband recht op uitbetaling van ziekengeld.

WIA-verzekering

Een zieke medewerker heeft natuurlijk ook van alles aan zijn hoofd. Want lukt het niet om 50% of meer van zijn restverdiencapaciteit (het deel dat hij nog wél kan werken) te verdienen? Dan is er een forse inkomensterugval. Wat als dit niet genoeg is om de hypotheek te betalen? Of de studie van zijn kinderen? Als werkgever kun je de financiële zorgen bij arbeidsongeschiktheid (deels) wegnemen.

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor het personeel bescherm je de medewerkers tot minimaal 70% van het brutojaarinkomen op basis van het uniform loonbegrip. Dat is een fijne gedachte voor de medewerker. Zo kan hij de tijd nemen om weer beter te worden. Zonder zich zorgen te maken over zijn huis of gezin. Een WIA-verzekering biedt financiële zekerheid en rust.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Centraal Beheer.

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Functioneringsgesprekken. De meeste medewerkers én managers zien er tegenop, de uitkomsten zijn meestal teleurstellend. Door gesprekken veel persoonlijker te maken valt er veel meer uit te halen.

Ingrid van Loon:  “In 2040 is een op de drie Nederlanders mantelzorger. Dat is gewoon een feit.”

Impact mantelzorg op werknemers blinde vlek bij werkgever

Nederland telt drie miljoen mensen die mantelzorg combineren met een baan. Een loodzware combinatie, die zorgt voor veel uitval. Een blinde vlek ook voor veel werkgevers. Hoe ziet de toekomst eruit?

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft diversiteit en inclusie (D&I) inmiddels wel op de agenda staan. Een 50-50-verdeling tussen de seksen is echter nog ver weg. Volgens Stefan Duran van elipsLife, moeten we ons daar niet blind op staren: "De...

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

Hoge energieprijzen en inflatie leiden tot meer geldzorgen onder medewerkers, en veel werkgevers willen iets doen om te helpen. Werkgeversvereniging AWVN onderzocht welke praktische maatregelen populair zijn.

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot woonruimte?'

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot...

Mijmeren over het kantoorleven - dat is iets dat je aan NRC-columnist Japke-d. kunt overlaten. Ze sprak onlangs op het Jaarcongres SalarisNet, over het nut van kantoren in het post-coronatijdperk.