blog

Karoshi (dood door overwerk)

Personeelsmanagement

Karoshi (dood door overwerk)

Enige tijd geleden had ik het in mijn column over overwerk. Mijn conclusie was dat overwerk geen probleem is, zolang de belangen van werkgever en werknemer maar met elkaar in balans zijn. Daarbij noemde ik ook Japan als voorbeeld van een land waar dat niet het geval is. Waar overwerk meer regel dan uitzondering is; soms zo extreem, dat de dood er op volgt.

Veelal is de directe doodsoorzaak van deze zgn. karoshi (dood door overwerk) een hartaanval of beroerte. Maar ook werkgerelateerd zelfmoord komt veel voor. In sommige gevallen erkent de overheid het overlijden als karoshi en hebben de nabestaanden recht op een uitkering. Maar dan moet de betrokkene wel zeven dagen achtereen minimaal 16 uur per dag hebben gewerkt of op één dag 24 uur. Je moet er dus wel wat voor doen.

Nu is er nieuws van het front. De Japanse regering heeft besloten om het probleem aan te pakken. Waar een column al niet toe kan leiden. Zo wordt overwerk gelimiteerd tot 45 uur per maand. Da’s toch mooi, als je weet dat bij twintig procent van de bedrijven werknemers meer dan tachtig (!) uur per maand overwerken. En die 45 uur, dat mag honderd uur worden ‘als het druk is’. En wanneer werk je over? Precies. Reken even mee. Honderd uur per maand betekent, bij gemiddeld 22 werkdagen, 4,5 uur per dag. 4,5 uur! En dat iedere (werk)dag.

Een andere maatregel van overheidswege is, dat werknemers worden gestimuleerd (maar niet verplicht) om op de laatste vrijdag van de maand om drie uur ’s middags te stoppen met werken. Met deze ‘premium Friday’ schijnt het nog niet zo te vlotten; er wordt nog nauwelijks gebruik van gemaakt. Wat wil je ook in een land, waar de werknemers slechts de helft van het aantal vakantiedagen waar ze recht op hebben opnemen. Het ligt echt niet alleen aan de werkgevers, de werknemers zijn er evenzeer schuldig aan. Hard werken zit diep ingebakken in de cultuur. Mooi, maar je kunt ook overdrijven.

Vrij naar een bekende stripfiguur: rare jongens, die japanners.

Willem de Lange schrijft op pwnet.nl iedere maand een column over een actueel onderwerp.

Reageer op dit artikel