blog

Wat te doen aan gebrek collegialiteit op de werkvloer?

Personeelsmanagement

Wat te doen aan gebrek collegialiteit op de werkvloer?

Nederlanders behoren tot de meest efficiënte werknemers van de wereld. Dat harde werken zit er van nature in, maar helaas schort het her en der nog aan collegialiteit op de werkvloer.

Uit onderzoek blijkt dat 30 procent van de Nederlanders niet betrokken is bij het (privé)leven van collega’s, en één op de vijf werknemers in zijn hemd staat als hij vraagt om de hulp van een collega. Dit heeft veel invloed op de ervaren werksfeer, maar gelukkig kun je als werkgever met eenvoudige aanpassingen de onderlinge band versterken.

Denk vanuit de werknemer

Bedrijfsruimtes hebben in de meeste gevallen een standaard inrichting, enkel gericht op het goed kunnen uitvoeren van de kerntaak. Praktisch, maar niet echt inspirerend en creatief. Werknemers hebben logischerwijs naast een werkplek behoefte aan een ruimte om te kunnen ontspannen, en om mensen te ontmoeten. Het is dus belangrijk om daar in te investeren, en goed te luisteren waar behoefte aan is. Realiseer je dat werknemers een groot deel van de dag spenderen op de werklocatie. Als je eerlijk bent, heb je dan het optimale uit de omgeving gehaald op dit moment? Grote kans van niet. Nou hoef je niet de nieuwe Google te worden met een glijbaan op kantoor, maar zorg er in ieder geval voor dat er naast plek om te werken, voldoende gelegenheid is om te ontspannen, en dat ruimtes ook daartoe uitnodigen. Uitgangspunt moet zijn: hoe zorg je ervoor dat mensen van hun stoel af komen om elkaar te ontmoeten? Denk vanuit de werknemer in plaats van een standaard inrichting, en kijk naar wie je wilt bereiken.

58% werkgevers doet niets om goede werksfeer te creëren

De werkomgeving is van belangrijke invloed op de algehele werksfeer, maar om mensen echt dichter tot elkaar te brengen en de onderlinge relatie te versterken is vaak meer nodig dan het aantrekkelijk maken van de werkplek. Hier ligt een zeer belangrijke rol van de werkgever, waar helaas het merendeel van de Nederlandse bedrijven geen gehoor aan geeft. 58% van werkend Nederland zegt dat er niet actief wordt bijgedragen om een goede werksfeer te creëren. In mijn ogen een schrikbarend hoog percentage, maar wel herkenbaar met wat ik in de praktijk tegen kom.

Verplicht samen brengen

Er zijn bedrijven waar de onderlinge relatie al zo goed is, dat er inderdaad geen reden is tot verbetering, maar die zijn op één hand te tellen. Als organisatie moet je continue bezig zijn om het optimale klimaat te creëren waarin werknemers zich gehoord voelen, en met plezier naar hun werk gaan. Om dit te bereiken, mag je best mensen verplicht samen brengen. Doe dit bijvoorbeeld met een dag-, week- of maandstart. Een moment waar collega’s van elkaar horen waar ze mee bezig zijn, tegenaan lopen, maar ook wie er jarig is, en waar eventuele andere persoonlijke zaken worden besproken. Zo zorg je ervoor dat mensen zich gaan interesseren in collega’s. Als je elkaar beter leert kennen gaat samenwerken beter. Het begint allemaal bij een veilige omgeving, door mensen zichzelf te kunnen laten zijn. Er hoeft geen vriendschap te ontstaan, maar wel begrip. Plan naast deze vaste momenten daarnaast regelmatig teamuitjes. Je zal zien dat er hele andere relaties ontstaan zodra mensen elkaar buiten de werkomgeving ontmoeten.

Generatiekloof 

Bij een gemiddelde organisatie lopen vier generaties op de werkvloer. Elk met een andere behoefte. Waar de naoorlogse generatie vrij sober is en geen voorstander van verandering, zijn de nieuw afgestudeerden vooral bezig met hun eigen carrière en daarmee veel individualistischer ingesteld. De vier generaties zorgen al snel voor twijfel en conflicten op de werkvloer. Mijn laatste tip is dan ook om hier rekening mee te houden als je aan de slag gaat met eerder genoemde punten. Zorg dat ieders stem is vertegenwoordigd, en dat er wordt ingespeeld op de verschillende behoeftes.

Dit is een bijdrage van Collin Goedhart, Community Manager bij Eurest

Reageer op dit artikel