blog

Verbeter de wereld, begin met het management

Personeelsmanagement

Verbeter de wereld, begin met het management

Achmea heeft de beoordelingsgesprekken afgeschaft. Via dagbladen en vaktijdschriften kwam dit wereldschokkende nieuws tot ons. Toen het bekend werd trilde de grond in Zeist, waar het hoofdkantoor van Achmea staat, en bij al die vestigingen in het land.

Deze lichte aardbeving werd veroorzaakt door de zucht van verlichting die geslaakt werd door de 12.000 medewerkers en – vooral – door de leidinggevenden. Verlost van die jaarlijks terugkerende ellende!

Afspraken maken

Ik kan mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en lees verder in het persbericht. “Medewerkers maken straks zelf afspraken met hun leidinggevende om over hun prestaties, resultaten en ontwikkeling te praten.” En: “Andersom mag de medewerker van zijn leidinggevende geregeld eerlijke en open feedback verwachten én coaching.” Daarbij wordt gebruik gemaakt van een reflectieverslag dat iedere medewerker minimaal één keer per jaar maakt en bespreekt met zijn leidinggevende. Als belangrijkste reden voor de verandering wordt aangevoerd dat het werk voortdurend verandert.

Open feedback

Dit moet toch wel heel fijn zijn voor de jongens en meisjes van Achmea. Ha, een reflectieverslag! Dat kennen en kunnen ze. Ze hebben het geleerd op het hbo, waar ze naast hun afstudeerwerkstuk een reflectieverslag moesten maken over hun functioneren in het laatste jaar en bij hun afstuderen. Nou komt het helemaal goed. Wat ik vooral zo mooi vind is, dat zij van hun leidinggevende coaching en open feedback mogen verwachten, en dat dit dan nog eerlijk moet zijn ook. Het kan niet op.

Niets mis met beoordelingsgesprek

De vraag die vooral bij mij opkomt is: Achmea, wat doe je dááraan? Het probleem met de beoordelingsgesprekken zit niet in de systematiek. Met een beoordelingsgesprek is namelijk niets mis, net zo min overigens als met een reflectieverslag. Maar het gaat om de manier waarop daarmee wordt omgegaan. Door leidinggevenden én medewerkers. Als je als leidinggevende niet in staat bent om een open en eerlijk beoordelingsgesprek te voeren (met de oude systematiek) en jouw medewerkers niet coacht, dan kan en doe je dat ook niet op basis van een reflectieverslag. Het gaat helemaal niet om de systematiek, maar om de kwaliteit van leidinggeven. Verbeter de wereld, begin met het management.

Auteur Willem de Lange schrijft maandelijks een column voor PW.

Reageer op dit artikel