nieuws

Geblokkeerde ambities

Personeelsmanagement

Geblokkeerde ambities

Als een managementassistent onder ogen durft te zien wat haar tegenhoudt om zich goed te profileren, gaat het snel met zowel de coaching als haar carrière.

Roland de Bruijn van Kootsj gelooft in plezier en eenvoud. ‘Maar daaraan koppel ik wel een resultaatgerichte aanpak. Aan het begin van een traject leg ik mensen een helder vraagstuk voor: wat wil je bereiken, wat moet het opleveren? Die vraag komt steeds terug, zodat mensen ook zichzelf die vraag stellen.'
Soms is die vraag snel beantwoord, zoals in het geval van de managementassistent. Ze werkt al langere tijd voor hetzelfde bedrijf, maar wil meer. Ze heeft naast haar werk een hbo-opleiding gevolgd en is dus klaar om aan de slag te gaan. De vraag is alleen waarmee. Van haar directeur krijgt ze alle ruimte om dat uit te vinden. Maar het blijft bij goede voornemens, en dus vraagt de directeur aan De Bruijn of hij haar daarbij kan helpen.
De Bruijn is ervan overtuigd dat achter ieder gedrag een verklaring zit. ‘Je moet mensen zich bewust laten zijn van hun eigen overtuigingen. Hoe kijk je nu eigenlijk naar dingen?' Het eerste dat De Bruijn dan ook wil weten, is wat de vrouw wil bereiken en hoe zij dat voor zich ziet. Ze wil zich beter profileren binnen het bedrijf, maar op de tweede vraag moet ze het antwoord schuldig blijven. ‘Als je je daar geen goed beeld bij kunt vormen, dan wordt het een uitdagend traject', zegt De Bruijn. ‘Als management-assistent zat ze bij de vergaderingen van het managementteam. Zo af en toe zag ze projecten langskomen die haar aanspraken. Maar dan blokkeerde ze volledig tot de vergadering voorbij was. Na afloop werd ze onwijs pissig op zichzelf en liep ze zichzelf echt uit te schelden omdat ze niets had gezegd.'
Niet echt een constructieve reactie. De Bruijn: ‘Op die manier sla je jezelf dubbel. Mensen zijn behoeftegedreven, en de meest sterke behoefte wint. Deze vrouw had gesprekken gevoerd, een opleiding gevolgd, maar blijkbaar was de behoefte om zich te ontwikkelen toch niet de sterkste. Tijdens de mt-vergadering brak het klamme zweet haar uit. Ze was eigenlijk als de dood om iets naar zich toe te trekken wat ze vervolgens niet aan zou kunnen. De behoefte aan veiligheid was dus de sterkste.'
Door dit voor zichzelf duidelijk te maken, weet de vrouw ook direct de oplossing voor haar probleem aan te wijzen. Als de vergadering voor haar niet het juiste gremium was om haar ambities kenbaar te maken, dan moet ze een andere weg kiezen. ‘Het was een leuk gesprek, waarin de situatie voor haar meteen helder was', vertelt De Bruijn. ‘Ze begreep: als de vergadering niet de situatie is waarin ik initiatief neem, dan moet ik achteraf kijken met wie ik het project wel kan bespreken.'
Deze nieuwe aanpak maakte het voor haar mogelijk te laten zien wat zij nog meer in huis heeft. Het resultaat mag er zijn. Na het vertrek van de hr-manager heeft zij een belangrijk deel van zijn taken overgenomen.

Reageer op dit artikel