nieuws

‘Werkstress bestaat niet’

Personeelsmanagement

‘Werkstress bestaat niet’

Er is niet zoiets als een stressvolle baan. Er bestaat wel zoiets als een veeleisende baan. Maar of je daar gestrest door raakt, hangt van jezelf af.

Dat stelt psychologieprofessor Ben Fletcher op de website Psychology Today. Volgens Fletcher verwarren mensen stress met de eisen die aan hen worden gesteld. De een gaat beter om met die eisen dan de ander. Daarom heeft het volgens hem geen zin om zogenaamd stressvol werk te veranderen, maar moet degene die de stress ervaart veranderen.

Werknemers moeten leren flexibeler in hun werk te staan, zegt Fletcher, schrijver van het boek Flex: Do Something Different – using the other 9/10ths of your personality. Volgens hem ervaren flexibele mensen minder stress op het werk, zelfs wanneer hun baan niet is veranderd.

Fletcher baseert zijn uitspraken op onderzoek dat hij deed onder de kassamedewerkers van een grote supermarkt. Op alle punten waar hij naar vroeg, zoals werktempo, eisen van leidinggevenden en afwisseling van de werkzaamheden, liepen de antwoorden enorm uiteen. Alle ondervraagde vrouwen deden exact hetzelfde werk, maar de wijze waarop zij dit ervoeren, en de hoeveelheid stress die zij hierdoor zeiden te hebben, was volkomen anders.

Reageer op dit artikel