nieuws

Alcoholgebruik maakt boos op collega’s

Personeelsmanagement

Alcoholgebruik maakt boos op collega’s

Een op de vijf werknemers drinkt excessief. Probleemdrinkers voelen zich neerslachtiger, zijn vaker boos op collega’s en minder productief.

Onlangs stapten twee stafmedewerkers van het Deltion College in Zwolle op na beschuldigingen van drankmisbruik onder werktijd. Dat het nog krasser kan, bewees een aangeschoten Australische piloot die uit de cockpit moest worden begeleid. De combinatie werk en alcohol lijkt niet uit te bannen.

21 procent van de Nederlandse werkende beroepsbevolking drinkt excessief, 5 procent is probleemdrinker. Zorgelijke percentages? Uit een recente enquête onder 1500 Belgische werknemers door Securex blijkt dat werknemers die te veel drinken even gemotiveerd zijn en met plezier werken. Wel presteren ze minder goed.

Meer dan 35 procent geeft aan psychisch niet goed in staat zijn om te werken (15 procent van de werknemers die minder drinken). Ze voelen zich neerslachtiger en zijn vaker boos op collega's. Veel drinken levert ook concentratieproblemen op (44 procent).

Volgens eerder onderzoek door het gezondheidsinstituut NIGZ zijn werknemers met een alcoholprobleem slechts 75 procent hun salaris waard. De verloren kwart aan prestaties wordt veroorzaakt door verminderde productiviteit, schade aan producten, ontslagprocedures en ziekteverzuim. Van de werknemers in de Ziektewet kampt 13 procent met problemen die te maken hebben met alcoholgebruik. Het ziekteverzuim van probleemdrinkers ligt twee tot zes keer hoger dan gemiddeld.

Reageer op dit artikel