nieuws

4 snelle stappen naar duurzame inzetbaarheid

Personeelsmanagement

4 snelle stappen naar duurzame inzetbaarheid

Investeren in de duurzame inzetbaarheid van werknemers loont ook al op korte termijn. Wat kunt u doen?

‘Als het ziekteverzuim door duurzaam werken met 1 procent daalt, scheelt dat alle Nederlandse werkgevers samen jaarlijks € 2,6 miljard in kosten’ kwam onlangs naar voren in een onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Een misschien nog wel interessantere uitkomst was dat gezonde werknemers door duurzaam werken voor 1 procent hogere productiviteit zorgen, wat gelijk staat aan € 6 miljard op jaarbasis. Ook op korte termijn valt al winst te behalen.

Een voorbeeld van een organisatie die bekend staat om zijn investeringen in gezonde werknemers is Delta Lloyd.

Zo heeft het bedrijf niet alleen een target op het terugdringen van verzuim, maar ook op het verbeteren van de levensstijl van haar medewerkers, op gezonder leven dus. Willem Biever, senior HR-specialist bij Delta Lloyd: “Duurzame inzetbaarheid van medewerkers heeft al lange tijd onze aandacht. We doen al een jaar of vijf vitaliteitschecks bij onze medewerkers. Daarin komen thema’s aan bod als voeding, roken, bewegen, ontspanning. We meten mensen daarop en sinds kort hebben we er ook targets aan gekoppeld, zoals 10 procent gezonder eten, meer bewegen. Bij de beoordeling van vitaliteit kijken we overigens niet naar de absolute leeftijd, maar naar de sociale leeftijdsfase waarin iemand zit.” Delta Lloyd is dus al een aantal jaar serieus met duurzame inzetbaarheid bezig. Wat kunnen bedrijven volgens Biever doen om snel winst te halen?

  • Leidinggevenden trainen

Biever: “Leidinggevenden spelen een grote rol bij het verbeteren van de gezondheid en motivatie van medewerkers. Door hen workshops aan te bieden op gebied van het (h)erkennen van werkdruk bij medewerkers, geef je ze een tool in handen om goed op hun mensen te letten. Ook als ze minder op kantoor zijn, door bijvoorbeeld Het Nieuwe Werken.”

 

  • Ontwikkeling van een dynamische Risico Inventarisatie & Evaluatie

Biever: “Let erop dat je dit doet voor kantoor, maar ook voor de thuiswerkplek. Het is iets waar je vrij snel mee aan de slag kunt. De RI&E gaat dan niet alleen over of je goed achter je bureau zit, maar ook over de balans werk-privé, hoe je in je vel zit.”

 

  • Efficiënter achter de computer

Biever: “Ten derde kun je snel winst behalen door medewerkers efficiënter en gezonder achter de computer te laten werken.’ Dit begint al heel eenvoudig, zoals leren blindtypen “Hiervoor maken wij gebruik van CtrlWORK van ErgoDirect International. We doen momenteel een pilot met de online typevaardigheidstool Ticken om medewerkers te leren blindtypen. De tijdwinst kan oplopen tot maar liefst een uur per medewerker per dag, wanneer je energieniveau, computervaardigheden en werkplek meeneemt.”

 

  • Maak wel een nulmeting

Biever: “Ik adviseer organisaties die met duurzame inzetbaarheid willen starten om eerst te weten wat de ambities zijn en vervolgens inzichtelijk te maken waar je nu staat. Een nulmeting dus. Op basis daarvan neem je maatregelen en ontwikkel je programma’s, waarbij het belangrijk is om prioriteiten te stellen. Je kunt niet alles tegelijk doen.”

Reageer op dit artikel