nieuws

“Ontslagbescherming is vernederend”

Personeelsmanagement

“Ontslagbescherming is vernederend”

Werknemers willen niet “inzetbaar” zijn, maar productief en relevant. Ontslagbescherming is daarom mensonterend zegt Jeroen Busscher, filosoof en managementauteur.

“80 procent van de aandacht van het management gaat naar de 20 procent minst productieven. Die wil je op weg helpen, maar het houdt een keer op als ze in de contramine blijven. Dat is jammer en pijnlijk, want uiteindelijk belanden ze in de demotie zonder status en zingeving”, zegt Busscher. “Daarom is het des te dramatisch dat we zo’n streng ontslagbeleid hebben. Mensen blijven cynisch zitten, maar mogen niet ontslagen worden. Dat is eigenlijk mensonterend.”

Werknemers moeten vooral zelf zorgen dat ze inzetbaar zijn. Maar inzetbaar zijn heeft een negatieve bijklank, stelt Busscher. “Inzetten,dat doen anderen met jou. Mensen willen productief en relevant zijn.” Volgens de auteur van het boek “Onbeperkt houdbaar” hebben managers er belang bij de talenten van hun medewerkers te ontplooien. “In het belang van de werknemer, maar ook uit welbegrepen eigenbelang. Als mensen blijven doen wat ze altijd al hebben gedaan, wordt je bedrijf overbodig.”

Tip! Jeroen Busscher is keynote spreker op het congres Over duurzame inzetbaarheid op 25 juni

Reageer op dit artikel