nieuws

Haat en nijd op werkvloer door crisisstress

Personeelsmanagement

Haat en nijd op werkvloer door crisisstress

Werknemers zien hun collega’s steeds vaker als concurrent dan als een teamgenoot met wie zij werken aan een gezamenlijk doel.

Dat blijkt uit onderzoek onder Nederlandse werknemers in opdracht van Tempo-Team.

Volgens de uitzendorganisatie kan ook de verpeste sfeer op de werkvloer op het conto van de crisis worden geschreven. Bedrijven sturen hierdoor aan op een hogere arbeidsproductiviteit per werknemer. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan dat de werkdruk is toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Ruim 30 procent ervaart daardoor meer stress en een kwart geeft aan pessimistischer gestemd te zijn dan eerder.

Daar komt de angst voor mogelijk baanverlies nog eens bovenop. Het is deze combinatie van een verhoogde werkdruk en de afgenomen baanzekerheid die leidt tot meer stress op het werk. Niet alleen tussen werknemers onderling, ook tussen werknemers en het management, concludeert Tempo-Team. Werknemers zeggen dat zij de stress van de werkvloer bovendien mee naar huis nemen, zodat het er daar ook al niet gezelliger op wordt. De onbalans tussen werk en privé maakt dat werknemers zich vaker ziek voelen en minder productief zijn.

 

 

 

 

Reageer op dit artikel