nieuws

Technisch talent wil Nederland verlaten

Personeelsmanagement

Technisch talent wil Nederland verlaten

Nederlandse werkgevers mogen dan zitten te springen om technici, maar de nieuwe aanwas wil in meerderheid liever niet in eigen land aan de slag.

Dat blijkt uit onderzoek van bemiddelaar ASML naar de aansluiting tussen technische opleidingen en de arbeidsmarkt en het toekomstbeeld van studenten. Voor het onderzoek werden 1300 studenten van de TU Eindhoven, TU Delft, Universiteit Twente, KU Leuven (België) en RWTH Aachen (Duitsland) ondervraagd. Slechts 49 procent wil binnen Nederland werken. Een groot aantal (31%) denkt binnen Europa te blijven en een kleine groep (10%) overweegt de Verenigde Staten of Azië.

Driekwart van de Nederlandse studenten heeft nog geen idee wat voor werk zij na hun studie precies willen gaan doen. Bij de keuze van het meest geschikte bedrijf, laten studenten zich vooral leiden door de oplossingen en producten waaraan gewerkt wordt gevolgd door carrièremogelijkheden en imago. Opmerkelijk is dat onder Duitse studenten duurzaamheid een veel belangrijkere rol speelt bij de keuze voor een bedrijf dan in Nederland.

De ondervraagde studenten van de drie Nederlandse technische universiteiten beoordelen hun opleiding erg positief. Maar liefst 95% van de ondervraagden zou een technische studie aan anderen aanraden. Nederlandse studenten blijken hun studiekeuze voor een belangrijk deel te bepalen op basis van open dagen, gevolgd door het oordeel van ouders. Het aantal aanmeldingen voor een technische opleiding in Nederland is met 20 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

 

Reageer op dit artikel