nieuws

HR wil talent managen, maar loopt vast op verzuim

Personeelsmanagement

HR wil talent managen, maar loopt vast op verzuim

HR wil zich het liefst bezig houden met het tot volle wasdom brengen van het talent van bestaande medewerkers. De dagelijkse praktijk dicteert echter dat de meeste aandacht gaat naar verzuim, personeelsverloop en reorganisaties.

Dit blijkt uit ‘HR Trends 2013-2014’, een onderzoek van salaris- en HR-dienstverlener ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij onder meer dan duizend Nederlandse HR-professionals.

Vinden HR-professionals vinden talentmanagement van het huidige personeel dit jaar al een topprioriteit (38%), volgend jaar is dat nig veel meer zo, meent 78 procent van de respondenten. Vooral de inzet en ontwikkeling van bestaand personeel spelen hierbij een rol. Naast talentmanagement zijn verzuimaanpak (33%), duurzame personeelsinzet (32%), administratie automatiseren (27%) en reorganisaties begeleiden (24%) beleidsthema’s die dit jaar hoog op de agenda staan.

Lees ook: Talentmanagement tijdens reorganisaties

Talentmanagement maakt niet vaak deel uit van de dagelijkse werkzaamheden van HR-professionals. “We zien dat HR-professionals mede door de economische crisis in een spagaat terechtkomen. HR-professionals zijn meer met operationele zaken bezig op het gebied van arbeidsverzuim en personeelsplanning dan met de beleidsthema’s die er volgens hen toe doen,” zegt Hans van der Spek, Manager Kenniscentrum HRM bij Berenschot.

Werkkostenregeling
Door het uitstel van de verplichte invoering van de Werkkostenregeling naar 2015, geeft nog geen kwart (23%) prioriteit aan de regeling. Dit is minder dan vorig jaar werd gedacht. Toen gaf nog de helft van de HR-professionals (48%) aan zich in 2013 te focussen op de Werkkostenregeling.

Hoewel de toekomst en de vorm van de Werkkostenregeling nog niet rond is, verwachten veel HR-professionals dat zij er volgend jaar meer prioriteit aan moeten geven. Acht op de tien HR-professionals (83%) geven aan dat de Werkkostenregeling volgend jaar een belangrijk beleidsthema voor hen wordt. “Het is een klassiek gegeven dat de HR-agenda in belangrijke mate gedicteerd wordt door wet- en regelgeving. De noodzaak aan wet- en regelgeving te moeten voldoen, lijkt een belangrijkere driver dan nut,” constateert Van der Spek.

TIP! Kom naar de studiemiddag over de werkkostenregeling en leer alle voordelen van de werkkostenregeling te benutten. Na afloop weet u ook welke gevolgen de regeling heeft voor uw eigen organisatie door toepassing van de Werkkostenregelingtoets. Klik hier voor meer informatie.

Reageer op dit artikel