nieuws

Manager verheugt zich op functioneringsgesprek

Personeelsmanagement

Manager verheugt zich op functioneringsgesprek

Er wordt veel gemopperd over functioneringsgesprekken, maar bijna de helft (48%) van de leidinggevenden vindt het eigenlijk gewoon leuk om te doen.

Nog eens 30 procent heeft niet echt problemen met het voeren van een functioneringsgesprek, maar vindt het wel een tijdrovende verplichting. Slechts 8 procent zou deze gesprekken het liefst afschaffen. Dat blijkt uit onderzoek van ISBW Opleiding & Training.

Werknemers zijn nog positiever over de jaarlijkse beoordelingsronde. Maar liefst 88 procent van de werknemers ziet er totaal niet tegenop. Leidinggevenden (31%) en werknemers (36%) zijn het eens over het feit dat het vinden van de juiste toon het sterkste punt is van leidinggevenden tijdens het gesprek, gevolgd door het omzetten in concrete actieplannen (18%). In 2010 gaf een derde van de werkgevers nog aan dat laatste als grootste struikelblok te zien.

Jos Kesseleer, innovatiemanager bij ISBW Opleiding & Training: “Het jaarlijkse beoordelingsgesprek zit al lange tijd ingebakken in het Nederlandse HR-beleid. We draaien er over het algemeen onze hand niet meer voor om. Zelfs de crisis heeft nauwelijks effect op de voorbereiding of de vrees voor het gesprek, blijkt uit ons onderzoek. Het roept de vraag op of er überhaupt nog ruimte is voor verbetering. Wellicht zijn de roep om verandering en de concrete gedachten die daarover worden gevormd daartoe een eerste aanzet.”

Reageer op dit artikel