nieuws

Werkgever beschermt reizende werknemer niet

Personeelsmanagement

Werkgever beschermt reizende werknemer niet

Bedrijven sturen steeds vaker werknemers naar het buitenland. Maar met name in opkomende economieën kunnen daar risico’s aan verbonden zijn. De meeste bedrijven hebben daar nog geen beleid voor gemaakt.

Dat blijkt uit onderzoek van ATP Corporate Travel onder een geselecteerde groep klanten.

De meerderheid van de ondervraagden heeft momenteel geen richtlijnen om de risico’s tijdens buitenlandse reizen te managen. Sommige organisaties geloven dat een goede reisverzekering volstaat. Grotere bedrijven zijn zich steeds meer bewust van hun plicht om risico’s tijdens het zakenreizen te beperken, maar een uniform beleid dat door de organisatie in de volle breedte wordt gedragen, ontbreekt veelal. Uit het onderzoek blijkt dat klanten niet volledig op de hoogte zijn van de mogelijkheden om veiligheid te optimaliseren voor, tijdens én na de zakenreis.

Wereldwijd doen bedrijven steeds meer zaken in opkomende economieën, landen die een vergroot veiligheidsrisico met zich mee kunnen brengen. De werkgever heeft een wettelijke zorgplicht voor zijn medewerkers, dus ook tijdens de zakenreis. Het inrichten van een zogeheten Travel Risk Management-beleid passend bij de organisatie, kan deze zorg optimaliseren en risico’s beperken. Voor de invulling van dit beleid zien de ondervraagden een rol voor de reisagent.

Specifieke informatie over de veiligheid op de plaats van bestemming vinden de respondenten het belangrijkste vereiste om goed beleid te kunnen maken. Tijdig informeren en proactief reisadvies verstrekken van bijvoorbeeld het ministerie van Buitenlandse Zaken ook na de boeking, worden met name in het onderzoek genoemd. Daarnaast verwachten bedrijven dat de reisagent hen bijstaat wanneer sprake is van een calamiteit zoals een natuurramp, staking of een dreigende politieke situatie. De veiligheid van de reiziger staat hierbij voorop, repatriëring geeft de klant in het onderzoek minder prioriteit.

Reageer op dit artikel