nieuws

HR Trends 2014: Complete openheid over kunde personeel

Personeelsmanagement

HR Trends 2014: Complete openheid over kunde personeel

Bedrijven die volkomen open zijn over hun personeelsplanning presteren het beste in 2014.

Opleiding en ontwikkeling van zowel werknemers als leidinggevenden blijven onverminderd belangrijk in de ogen van HRM’ers, niet alleen in Nederland, maar ook in de ons omringende landen. Duitse HRM’ers vinden de leiderschaps- en managementkwaliteiten – of liever gezegd het gebrek daaraan – van de eigen leidinggevenden het grootste probleem waar zij nu mee kampen.

Het versterken van het leiderschap zien zij als een hogere prioriteit dan het vaststellen van de personeelsbehoefte in de nabije toekomst, zo schrijft Manager Magazine Online in het artikel Führungsstärke schlägt Work-Live-Balance op basis van HR-trendonderzoek door adviesbureau Kienbaum. Duitse HRM’ers ervaren inmiddels al dat het aanbod van werknemers met de juiste competenties afneemt. Op vacatures krijgen zij minder reacties binnen en de kwaliteit van de sollicitaties loopt terug, aldus het magazine.

De Boston Consulting Group wijst erop dat de organisaties die het beste presteren op het gebied van personeelsplanning volkomen transparant zijn als het gaat om het aanbod van en de vraag naar medewerkers in de verschillende regio’s, landen, locaties en vestigingen waar het bedrijf actief is.

BCG: Deze informatie blijft niet voorbehouden aan de leidinggevenden, het wordt openlijk gecommuniceerd binnen het bedrijf. Als er reorganisaties zijn voor strategische veranderingen, dan moeten bedrijven transparant zijn over wat dit betekent voor het personeel en op een open manier samenwerken met werknemers, ondernemingsraden en vakbonden.

Lees ook:
HR Trends 2014
HR Trends 2014: Altijd en overal alle kennis paraat
HR Trends 2014: Wanneer neemt HR analytics serieus?
HR Trends 2014: HR steeds meer in uitvoerende rol

TIP! Volledig op de hoogte zijn van alle veranderingen op HR gebied? Bezoek de HR wetgeving actualiteitendag 20 maart 2014

Reageer op dit artikel