nieuws

Slecht voorbereid naar beoordelingsgesprek

Personeelsmanagement

Slecht voorbereid naar beoordelingsgesprek

1 op 3 werknemers vindt werkgever niet goed voorbereid op beoordelingsgesprek.

1 op de 3 werknemers (34%) geeft aan dat zijn leidinggevende onvoldoende is voorbereid op het eindejaarsgesprek. Dit staat haaks op de inschatting van leidinggevenden zelf, 86 procent zegt goed inzicht te hebben in de competenties en doelen van de werknemer.

Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van ISBW Opleiding & Training naar de verwachtingen van werkgevers en werknemers over de beoordelingsgesprekken. Opmerkelijk genoeg geeft 15 procent van de leidinggevenden aan zich – ingegeven door de crisis – zelfs beter voorbereid te hebben op het gesprek dan vorig jaar.

Lees ook: HR wil dat werknemers doorstromen

Qua voorbereidingstijd wordt er flink in de beoordelingen geïnvesteerd; 40 procent van de leidinggevenden bereidt zich per gesprek langer dan een uur voor. Voor 37 procent van de leidinggevenden vormen de resultaten van afgelopen jaar de basis van de beoordeling, 33 procent verhaalt zich op periodieke functioneringsgesprekken. Opvallend is dat slechts 4 procent terugvalt op informatie van HR. Voor werknemers is niet altijd duidelijk welke informatie de basis vormt voor de eigen beoordeling; 11 procent is daarvan niet op de hoogte.

Lees ook: 3 tips, verbeter het beoordelingssysteem

Reageer op dit artikel