nieuws

Zo zorgt HR dat toptalent blijft

Personeelsmanagement

Zo zorgt HR dat toptalent blijft

Bij het vertrek van goede medewerkers doet 65 procent van de HR-afdelingen een tegenvoorstel. Dat is veel te laat. Wat kunt u wel doen om talenten te houden?

Bijna de helft van HR-managers zegt dat de angst voor ontslagrondes de belangrijkste reden is voor medewerkers om het bedrijf te verlaten. Dit blijkt uit onderzoek naar het verloop van personeel in opdracht van Robert Half, gespecialiseerd arbeidsbemiddelaar op het gebied van financieel, administratief en ondersteunend personeel.

Bij het vertrek van goede medewerkers doet 65 procent van de bedrijven een tegenvoorstel, dat meestal bestaat uit meer flexibiliteit of een hoger salaris. “Dan ben je eigenlijk te laat”, zegt Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland. De ervaring leert ook dat de meeste medewerkers een tegenvoorstel naast zich neerleggen. “Het is een laatste redmiddel”, aldus Renken.

Wat kun je doen om het niet zover te laten komen? Stephan Renken heeft 6 tips voor HR. 

1.Versterk het vertrouwen
“Wil je je toptalenten behouden, is het erg belangrijk om het vertrouwen te versterken. Vertrouwen is de algemene noemer. Laat ze weten dat, hoewel het een moeilijke tijd is, het bedrijf er alles aan doet om de toekomst en concurrentiepositie veilig te stellen.

2.Communiceer duidelijk en veel
“Open communiceren en daarvoor tijd nemen zijn de beste manieren om aan het vertrouwen te werken. Wat je terugziet in onderzoeken onder het personeel, is dat de communicatie de belangrijkste issue is. Communiceer niet alleen duidelijk, maar ook veel. Geruchten zijn namelijk snel geboren.”

3.Geef persoonlijke aandacht
“Behandel medewerkers als individuen, niet als productiemiddelen. Geef je topmensen veel aandacht. Als iemand echt goed is en je wilt hem of haar behouden, maak dan een individueel carrièreplan. Wees daarin wel realistisch: wat kan wel en wat kan niet?”

3.Stimuleer de talenten
“Als iemand aangeeft door te willen groeien en het bedrijf ziet dat ook zitten, laat hem of haar er dan zelf over nadenken. Laat die medewerker bijvoorbeeld eens een businessplan schrijven.”

5.Manage niet via e-mail
“Ik zou persoonlijk op het spreekwoordelijke kratje gaan staan om dingen uit te leggen, bijvoorbeeld over de reden van iemands vertrek. Een e-mail sturen vind ik niet sterk. De boodschap hoeft overigens niet altijd negatief te zijn. Als Frank vertrekt omdat hij een carrière-switch maakt, kun je hem erbij halen om hem te bedanken en hem zelf te laten vertellen waarom hij ergens anders gaat werken, als hij dat wilt. Daar moet je als bedrijf niet bang voor zijn.”

6. Wees preventief
“Managers doen er verstandig aan om goed in de gaten te houden welke onzekerheden en wensen er leven bij medewerkers. Wellicht kan een vrijwillig vertrek voorkomen worden door al eerder arbeidsvoorwaarden aan te bieden die anders bij een tegenvoorstel zouden worden gedaan.”

Reageer op dit artikel