nieuws

Is arbeidsongeschikte een aanstellerige fraudeur?

Personeelsmanagement

De ene psychiater zegt dat een man ziek in zijn hoofd is, de ander meent dat hij fraudeert. Moet hij twee ton terugbetalen?

Het is lang geleden dat de man in kwestie heeft gewerkt. In het verleden was hij orderverzamelaar, maar in 1994 komt hij vanuit werkloosheid in het circuit van ziekmeldingen en arbeidsongeschiktheid. Uiteindelijk krijgt hij een WAO-uitkering wegens schizofrenie.

In 1995 wordt zijn uitkering ingetrokken omdat hij grotendeels fit zou zijn om te werken. Hij heeft weliswaar psychische problemen, maar is zeker niet schizofreen, zo luidt het oordeel. Hij tekent hier jarenlang tevergeefs beroep tegenaan. In 2007 zegt een psychiater echter wel dat hij sinds 1998 arbeidsongeschikt was.

Maar het UWV vertrouwt de zaak niet en in 2011 wordt het dossier van de man nog eens bekeken. Eén van de psychiaters die hem als te ziek om te werken heeft beoordeeld, is inmiddels ontmaskerd als iemand die het met de waarheid niet al te nauw neemt. Na te zijn beoordeeld door verzekeringsartsen en een diagnostische observatie in een kliniek wordt geconstateerd dat er in ieder geval in 2011 geen sprake is van schizofrenie of een andere ernstige psychiatrische aandoening. De uitkering wordt stopgezet en het UWV claimt ruim 177 duizend euro aan ten onrechte ontvangen WAO-uitkeringen.

De man tekent beroep aan. De meervoudige kamer van de rechtbank Gelderland oordeelt dat de uitkering van de man terecht is stopgezet. Maar moet hij ook daadwerkelijk bijna twee ton aan in het verleden ontvangen uitkeringen terug betalen? De rechters vinden van niet.

De rechtbank ziet in het geheel aan medische gegevens teveel contra-indicaties om het UWV te volgen in zijn standpunt dat er bij de man sinds 1998 geen sprake was van ziekte of gebrek en dus van verminderd benutbare mogelijkheden. Weliswaar was een van de behandelende psychiaters niet geheel en al betrouwbaar, maar ook andere psychiaters en psychologen hebben verklaard dat de man geestelijk niet gezond was. Het UWV wordt veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.

ECLI:NL:RBGEL:2013:5903
Rechtbank Gelderland

Reageer op dit artikel