nieuws

Minder productief na werken op smartphone

Personeelsmanagement

Minder productief na werken op smartphone

Wie na negen uur ’s avonds zijn smartphone gebruikt om werkgerelateerde berichten te checken, is de volgende dag minder productief dan collega’s die het werk wel los kunnen laten. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek aan onder andere de Michigan State University (MSU). Slaap verstoren “Smartphones zijn bijna perfect ontworpen om de slaap te verstoren. Ze […]

Wie na negen uur ’s avonds zijn smartphone gebruikt om werkgerelateerde berichten te checken, is de volgende dag minder productief dan collega’s die het werk wel los kunnen laten.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek aan onder andere de Michigan State University (MSU).

Slaap verstoren

“Smartphones zijn bijna perfect ontworpen om de slaap te verstoren. Ze houden ons betrokken, waardoor we het werk niet los laten om te ontspannen en in slaap te vallen”, zegt Russell Johnson, docent management aan MSU. Johnson bestudeerde samen met zijn collega’s een brede groep werknemers in de Verenigde Staten.

Hoewel de smartphone door veel mensen wordt beschouwd als het belangrijkste middel om de productiviteit van kenniswerkers te verhogen, plaatst Johnson daar dus kanttekeningen bij. Uit eerder onderzoek blijkt dat slechts 40 procent van de werknemers ’s nachts voldoende slaap krijgt om de volgende dag uitgerust te zijn en optimaal te kunnen functioneren.

Slaapritme

Volgens Johnson is het verstorende effect van de smartphone groter dan die van andere elektronische apparatuur. Mensen die ’s avonds laat televisie kijken of werken op hun laptop of tablet ervaren minder verstoring van hun slaapritme dan mensen die tot laat met hun smartphone in de weer zijn. Het blauwe licht van de display van een smartphone hindert de productie van melatonine, de stof die het slaap-waakritme beïnvloedt.

Reageer op dit artikel