nieuws

Verwaarlozing werknemers funest voor verandertraject

Personeelsmanagement

Verwaarlozing werknemers funest voor verandertraject

Werknemers moeten snel kunnen veranderen, terwijl ze in veel bedrijven al jaren qua aandacht en ontwikkeling verwaarloosd zijn. Dit is funest voor verandertrajecten.

Een duurzame organisatieverandering vraagt meer dan een crashdieet. Leidinggevenden zien daarom moeizaam het overduidelijke verband tussen deze verwaarlozing en het effect van hun leiderschap. De invloed van hun leiderschap moet veel effectiever. Dat concluderen veranderexperts Sasja Dirkse en Angela Talen in het nieuwe boek ‘Het kleine boek voor grote verandering’.

Dirkse: “Het feit dat veranderingen elkaar sneller en vaker opvolgen, maakt dat er een steeds groter beroep wordt gedaan op het vermogen van medewerkers en organisaties om te veranderen.” Veranderbereidheid en -vermogen zijn daardoor belangrijke bekwaamheden geworden, zeker als er voorheen weinig is geïnvesteerd in zaken als openheid, vertrouwen en veiligheid.

Veranderen van gedrag

“De meest gebruikelijke aanpakken blijken weinig tot nauwelijks effect te hebben”, licht Talen verder toe. “Zeker als het gaat om aspecten die te maken hebben met mensen en hun gedrag.” De uitdaging voor leidinggevenden is te achterhalen hoe ze hun invloed kunnen vergroten bij het veranderen van gedrag en patronen van die werknemers.
Naast aandacht beschrijven de veranderexperts drie invloedsvelden waar leidinggevenden aan kunnen werken; duidelijke kaders, congruente context en het congruente gedrag van de leidinggevende zelf.

Lees meer over de inzetbaarheid van werknemers op Overduurzameinzetbaarheid.nl

Reageer op dit artikel