nieuws

Hij ligt op de loer: de burn-out

Personeelsmanagement

Hij ligt op de loer: de burn-out

Werkgevers moeten de psychische gesteldheid van hun medewerkers in de gaten houden. De omstandigheden voor een burn-out zijn in overvloed aanwezig.

Personeelsleden staan onder druk: het economisch tij zit tegen, werkgevers reorganiseren en er zijn weinig banen te vinden. Reden genoeg om alles op alles te zetten om aan het werk te blijven. Het is het perfecte recept voor werkstress en, als er niets verandert, een burn-out.

Stress door prestatiecultuur

Volgens Bart van den Boogaard van GGZ-instelling U-center lopen vooral werkgevers in de zakelijke dienstverlening kans op een burn-out. Dat zou vooral komen door de prestatiegerichte cultuur. ‘Mensen zijn bang hun baan te verliezen als zij zich kwetsbaar tonen’, weet de psycholoog. ‘Bedrijven die zich willen onderscheiden van de massa lopen extra risico. Hier werken veel medewerkers met een grote passie voor hun werk. Die passie kan gemakkelijk een handicap worden, wanneer de zorg voor werk groter wordt dan de zorg voor zichzelf.’ Daar komt bij dat werkgevers een beginnende burn-out vaak niet zouden herkennen.

Vaker psychische klachten

Uit gegevens van HR-dienstverlener ArboNed bleek onlangs dat personeelsleden zich minder snel ziekmelden, maar de medewerkers die toch aangeven thuis te blijven, hebben vaker dan voorheen last van psychische klachten. Die kwalen zouden in driekwart van de gevallen te wijten zijn aan stress.

Bedrijfsarts bij ArboNed Corné Roelen pleit ervoor dat werkgevers meebetalen aan de behandelingen van het personeel. ‘Een verzuimdag kost de werkgever gemiddeld 250 euro per dag’, berekent hij. ‘Psychisch verzuim duurde in 2013 gemiddeld 180 dagen, dan is niets doen geen optie.’

Lees ook: Werkstress is belangrijkste beroepsziekte

Tip: de opleiding Psychosociale arbeidsbelasting

Reageer op dit artikel