nieuws

Medewerker burn-out? Geef extra werk.

Personeelsmanagement

Medewerker burn-out? Geef extra werk.

Medewerkers met een burn-out hebben juist meer werk nodig, in plaats van minder. Sterker nog, niet werken is ongezond.

Dat zegt hoogleraar Bedrijfsgeneeskunde Carel Hulshof. Hij bestudeerde voor het Amsterdams Medisch Centrum diverse onderzoeksresultaten en die geven volgens Hulshof allemaal hetzelfde aan: werknemers met een burn-out knappen op van werk. ‘Over het algemeen is werken gezond’, aldus de hoogleraar. ‘Het houdt je actief, biedt sociale contacten, geeft de mogelijkheid om te groeien en het biedt structuur.’

Niet werken veroorzaakt ongezonde gewoontes

Punten die een overspannen medewerker moet missen, omdat deze volgens Hulshof de neiging heeft de hele dag in bed te blijven. ‘Het werk dwingt hem om eruit te komen. Dat heeft gunstige effecten op de gezondheid en het welbevinden.’ Daar komt bij dat niet-werkers meer gelegenheid hebben hun ongezonde leefstijl in stand te houden door bijvoorbeeld veel te drinken.

Werkgevers doen er volgens de hoogleraar goed aan een overspannen medewerker een cursus aan te bieden die aansluit bij het vakgebied van dat personeelslid. Dit zou de sleur doorbreken en nieuwe energie en motivatie geven.

Lees ook: Mag werknemer met burn-out liegen tegen zijn baas?

Carel Hulshof is één van de keynote-speakers tijdens het event www.safetyandhealthatwork.nl op 8 april in Ahoy in Rotterdam.

Ga voortaan anders om met ziekte en verzuim. Lees het boek: Werken, iedereen wordt er beter van

Reageer op dit artikel