nieuws

Voorkom opgebrande medewerkers: 5 tips

Personeelsmanagement

Voorkom opgebrande medewerkers: 5 tips

Werkgevers weten niet hoe zij kunnen voorkomen dat personeel opgebrand raakt. Vijf tips om een burn-out te voorspellen en tegen te gaan.

De meeste werkgevers weten wel ongeveer wat een burn-out inhoudt: stress, vermoeidheid en lusteloosheid. Toch zien zij het vaak niet wanneer een medewerker opgebrand dreigt te raken.

Werknemers die willen voorkomen dat hun personeel maandenlang thuis komt te zitten, doen er goed aan zich meer in het fenomeen burn-out te verdiepen. Herken de waarschuwingssignalen en leer ermee om te gaan:

Werk en prive zijn allebei belangrijk

Een burn-out wordt niet alleen veroorzaakt door stress op het werk. Vooral de medewerker die zowel op kantoor als thuis onder hoge druk staat, loopt risico. Hou dat in je achterhoofd als je je wilt verdiepen in de gezondheid van personeelsleden.

Talenten lopen meer risico

De medewerkers die het beste presteren, vragen vaak veel van zichzelf. Zij werken hard en kijken kritisch naar hun eigen prestaties. Vaak zijn het perfectionisten die op werkgebied en op persoonlijk vlak hoge eisen stellen.

Er is een reorganisatie geweest

Binnen bedrijven waar gereorganiseerd wordt, is extra veel stress. Werknemers zijn onzeker en maken zich zorgen over hun baan. Wanneer de reorganisatie achter de rug is, zijn sommige werknemers teleurgesteld in het bedrijf waar zij werken. Het kan het laatste zetje zijn om burn-out te raken.

Let op de bedrijfscultuur

Organisaties met een vrouwonvriendelijke of prestatiegerichte bedrijfscultuur hebben meer kans op opgebrande medewerkers. Werknemers die voortdurend moeten vechten om hun targets te halen of vrouwelijke collega’s die niet voor vol aangezien worden, raken eerder burn-out dan andere medewerkers.

Denk na over de basisbehoeften van personeel

Elke werknemer heeft punten die bijdragen aan zijn of haar werkgeluk. Voorbeelden daarvan zijn autonomie, ontwikkeling en goede werksfeer. Niet alle medewerkers hebben dezelfde behoeften; blijf daarom met ze in gesprek.

Lees ook: Hij ligt op de loer: de burn-out

Reageer op dit artikel