nieuws

Zo leidt mindfulness tot een betere inzetbaarheid

Personeelsmanagement

Zo leidt mindfulness tot een betere inzetbaarheid

Leiden mindfulness en meditatie tot meer duurzame inzetbaarheid? Professor Aukje Nauta van de UvA ondervroeg meditatietrainer Robert Bridgeman hierover.

Robert Bridgeman mediteert elke dag en helpt anderen om het onder de knie te krijgen. Duurzame inzetbaarheid bereik je volgens hem door medewerkers gezond van lichaam en geest te laten zijn. Volgens zijn gesprekspartner Nauta, een nuchtere Friezin, vooral via leren en ontwikkelen van medewerkers. In PW De Gids van deze maand een tweegesprek.

De mindfulnessmeditatie zoals Bridgeman beoefent en onderwijst, wordt wereldwijd gebruikt door bedrijven als Apple, McKinsey en Google. Google voerde in samenwerking met de Stanford universiteit bijvoorbeeld een op mindfulness gebaseerd programma voor emotionele intelligentie in. Tweeduizend ingenieurs volgden de training inmiddels. Het programma leidt bij hen tot meer zelfvertrouwen, zelfbewustzijn, initiatief, motivatie, leiderschap en sociale vaardigheden.

Emotionele intelligentie

“Mindfulnessmeditatie heeft te maken met emotionele intelligentie. Je traint het brein, en dan met name de amygdalae, dat deel van het brein dat gevaar en bedreiging signaleert en omzet in woede, angst en stress. Door training kun je dat deel beter laten functioneren. Zo kun je bijvoorbeeld een gebrek aan concentratie trainen”, zegt Robert Bridgeman
Duurzame inzetbaarheid gaat volgens hem verder dan alleen goed functioneren. “Je kunt mensen trainen om beter politiek bewustzijn te ontwikkelen, gemotiveerder te werken en gelukkiger te zijn op de werkvloer”, aldus Bridgeman. Zijn gesprekspartner Nauta zet daar een vraagteken bij:  “Ben je daarmee bezig randvoorwaarden te scheppen of ben je bezig met het verbeteren van het functioneren zelf? Je kan nog zo emotioneel intelligent en gelukkig zijn, maar daarmee ben je nog geen goede copywriter, ik noem maar wat. Hoe helpen die randvoorwaarden om het talent in jezelf te ontwikkelen?”
Bridgeman: “We komen er steeds meer achter dat emotionele intelligentie veel belangrijker is dan we altijd dachten. Emotionele intelligentie houdt in dat je je eigen gedrag en dat van anderen kan monitoren en vervolgens richting kan geven. Denk bijvoorbeeld aan iemand die een enorm gebrek aan zelfvertrouwen heeft. Die is op het werk niet gemotiveerd en vaak ziek. Als je zo iemand leert naar zijn eigen gedrag te kijken, help je de sociale angsten weg te nemen en kun je zo iemand voller in het leven laten staan. Waardoor hij ook weer beter functioneert in zijn werk.”

Creativiteit en innovatie

Er zijn volgens de meditatietrainer allerlei technieken en oefeningen om controle te krijgen over bijvoorbeeld stress en spanning. “Denk aan het nemen van een ijsbad. Als je daarin stapt, verkrampt je lichaam. Je wilt er zo snel mogelijk weer uit. Je lichaam ervaart stress. Met de juiste technieken kunnen mensen ontspannen een ijsbad leren instappen. Zo kun je ook op je werk leren om ontspannen om te gaan met een deadline, of met moeilijke telefoongesprekken.”
Nauta: “Ik snap de winst hiervan voor het individu. Maar vind je dit nu ook een taak van de werkgever om zijn werknemers dergelijke trainingen aan te bieden?” Bridgeman vindt van wel: “De vraag is niet of het de taak is van de werkgever, maar waarom veel werkgevers er tot nu toe weinig mee doen. Mentaal welzijn van medewerkers leidt tot productiviteit, emotionele intelligentie, creativiteit en innovatie. Dat is allemaal empirisch bewezen.”
Volgens de meditatietrainer is het een kwestie van tijd voordat meditatie op de werkvloer de normaalste zaak van de wereld is. “We zitten nu op een van de eerste golven van een tsunami die mindfulness en emotionele intelligentie heet. De grote jongens en meisjes op deze planeet zijn er al mee bezig. Binnen vijf jaar is meditatie op de werkvloer net zo normaal als sporten.”

Lees het volledige artikel in PW De Gids van april. Vraag nu een gratis proefnummer aan.

_________________________________________________________________________________________________________________________
TIP

Aukje Nauta is dagvoorzitter van het congres Voorbij Duurzame Inzetbaarheid. Robert Bridgeman is key note speaker.
Lees meer over het congres Voorbij Duurzame Inzetbaarheid en schrijf u in
_
________________________________________________________________________________________________________________________

Bridgeman publiceerde onlangs het boek: Start vandaag met lichter leven
________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

Reageer op dit artikel