nieuws

Zwangerschapsdiscriminatie? Dit zijn de kenmerken

Personeelsmanagement

Werkgevers die met zwangere werknemers te maken krijgen, kunnen voor dilemma’s komen te staan. Vier fouten die werkgevers niet moeten maken.

Om juridische problemen te voorkomen, is het belangrijk de schijn van zwangerschapsdiscriminatie te voorkomen. Let op deze punten:

Contract wordt niet verlengd terwijl de baan wel beschikbaar is
Werkgevers die deze strategie kiezen, kunnen rekenen op problemen. Een slimme werknemer stapt naar de rechter en wordt waarschijnlijk in het gelijk gesteld.

Geen salarisverhoging door de zwangerschap
Een werkneemster die een salarisverhoging beloofd is, maar deze toch niet krijgt wanneer ze zwanger blijkt, zal haar wenkbrauwen optrekken. Het is een duidelijk teken van zwangerschapsdiscriminatie.

Niet terug kunnen in eigen functie na de bevalling
De baby is geboren, maar de jonge moeder krijgt te horen dat haar functie inmiddels door iemand anders vervuld wordt.

Vakantie-uren opnemen tijdens bezoek aan verloskundige
Een zwangere werknemer of jonge moeder heeft net als haar collega’s recht op doktersbezoek. Haar daarvoor vrij laten nemen, kan echt niet. Zwangerschapsverlof is bovendien niet hetzelfde als vakantie. Laat de medewerkster tijdens haar verlof dus geen vakantie opnemen.

Lees ook: Zwangere vrouw gediscrimineerd op werk

___________________________________________________________________________________________

Opleiding: Arbeidsrecht voor de P&O-praktijk
Op zoek naar een actueel overzicht van de belangrijkste juridische vraagstukken op arbeidsrechtelijk gebied? En de recente en komende wetswijzigingen en de gevolgen hiervan? Volg dan de opleiding Arbeidsrecht voor de P&O-praktijk. Klik hier voor meer informatie

____________________________________________________________________________________________

Reageer op dit artikel