nieuws

Asscher is niet bang voor robots

Personeelsmanagement

Asscher is niet bang voor robots

“Robots vormen géén bedreiging voor de werkgelegenheid in ons land. Mits we slim inspelen op deze verandering”, stelt minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De minister deed deze uitspraak tijdens het vierde CollegeTour van uitzendorganisatie Tempo-Team. De invloed van technologie op het werk, stond centraal tijdens deze netwerkbijeenkomst die dit keer plaatsvond bij de TU Eindhoven. “Bij verandering is het klassieke patroon om te denken in bedreigingen”, aldus Asscher. “Denk aan de eerste treinen die de melk van de koe zouden verzuren. Nu is het verhaal dat robots en digitalisering onze banen gaan opeten. Tot wel 30 tot 40 procent wordt gezegd. Er zijn bijvoorbeeld al robots die groene, gele en rode paprika’s van elkaar kunnen onderscheiden, werk dat nu nog door mensenhanden wordt gedaan.”

TIP: Wat voor effect hebben robots op het werk van HR? Kom naar het Congres Robotisering & Werk op 16 juni in de Jaarbeurs Utrecht.

Ontwikkelen

Volgens de minister is het nu al tijd om in te spelen op deze veranderingen. “Technologie vergt denkkracht om iets te kunnen ontwikkelen en ambacht voor de montage. We moeten de komende jaren vol inzetten op deze combinatie, want dáár zie ik de meeste kansen voor nieuwe werkgelegenheid in ons land. En dat begint bij opleiden.”

Bij banken, verzekeraars en telecombedrijven zijn de gevolgen van de oprukkende digitalisering al goed merkbaar. Achmea, KPN en de Rabobank bijvoorbeeld kondigden het afgelopen jaar massaontslagen aan. “Als je dat overkomt, is dat uiteraard buitengewoon onprettig”, vertelt Asscher, die oproept tot veerkracht. “Deze ontwikkelingen laten namelijk zien hoe belangrijk het is om jezelf je hele loopbaan te blijven ontwikkelen. Investeren in eigen kennis loont.”

Volgens Kees Stroomer, directeur van Tempo-Team, is dat een boodschap voor iedereen; voor zowel de schoonmaker als de CEO. “De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging. Wie niet inspeelt op de veranderingen die op ons afkomen en steeds hetzelfde blijft doen, wordt op den duur werkloos.  Zo simpel is het”, aldus Stroomer. Bij Tempo-Team worden mensen volgens hem daarom nu al geschikt gemaakt voor andere functies. “Zo halen we bijvoorbeeld werknemers van de lopende band en leiden ze op tot procesoperator. De technologie dendert door en alleen op deze manier blijven ze aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt.”

Zie ook ‘Is de angst voor robots terecht?’, een interessant blog op HRbase van Rick Kruiswijk.

Reageer op dit artikel