nieuws

Zorg voor gezonde medewerkers te duur

Personeelsmanagement

Zorg voor gezonde medewerkers te duur

Slechts vier op de tien bedrijven doen iets om de gezondheid van de werknemers te bevorderen. Bedrijven willen er wel graag iets aan doen, maar de kosten pakken te hoog uit.

Acht op de tien werkgevers noemen de gezondheid van de medewerkers de belangrijkste indicator voor een succesvol bedrijf. Maar vier op de tien bedrijven pakken het daadwerkelijk op. De rest ziet er vanaf om de gezondheid van de werknemers te bevorderen vanwege de kosten. Dit blijkt uit een enquête van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onder ruim 3100 werkgevers uit verschillende sectoren in Nederland. De enquête is uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid en Sociale Zaken.

“Werkgevers die geen actie ondernemen op het terrein van mentale gezondheid doen dat onder meer omdat ze niet weten of maatregelen wel effectief zijn en of de baten wel opwegen tegen de kosten. Inzicht hierin kan bevorderen dat dergelijk gezondheidsbeleid wel wordt uitgevoerd”, stelt RIVM.

Preventie

Grote bedrijven doen over het algemeen meer voor het bevorderen van de gezondheid van de medewerkers dan kleine bedrijven, blijkt uit het onderzoek. De sectoren die het hoogst scoren op het gebied van preventieve gezondheidsmaatregelen zijn onderwijs en de gezondheids- en welzijnszorg. Binnen de sector ‘vervoer en opslag’ worden het minst gedaan.

Wat doen werkgevers om de gezondheid van het personeel te bevorderen? Dat blijkt te variëren van persoonlijke ontwikkelplannen, coaching, health-checks, aandacht voor balans tussen werk en privé, tot programma’s om stress te verminderen, yoga, e-health of andere mentale gezondheidsprogramma’s.

Meer weten over de aanpak, signalen en risicogroepen van werkstress?  Kijk op PW De Gids Vakbase

Tip: Werkdruk de baas worden? Neem deel aan de training Werkdruk de Baas

Reageer op dit artikel