nieuws

Haven licht personeel amper voor over drugssmokkelaar

Personeelsmanagement

Haven licht personeel amper voor over drugssmokkelaar

Havenbedrijven in Nederland lichten hun personeel amper voor over gevolgen van beïnvloeding door drugssmokkelaars. Dat maakt medewerkers een makkelijk doelwit voor misdaadorganisaties.

Dat schrijft het AD woensdag. Cor Stolk, voor Securitas verantwoordelijk voor de havenbeveiliging in Nederland, signaleert dat veel havenbedrijven hun personeel amper voorlichten. In de Rotterdamse haven doet 30 procent van de bedrijven dat niet, in Amsterdam doet het slechts één op de vijf, schat hij. Volgens internationale richtlijnen zijn de bedrijven wel verplicht hun personeel bewust te maken van de gevaren.

Lees ook: Wat kan HR doen bij vermoedens van fraude?

Hierdoor kunnen havenmedewerkers makkelijker frauduleus gedrag gaan vertonen. Zo lenen ze bijvoorbeeld voor 7000 euro per dag hun toegangspas voor de terminal uit aan criminelen. Dat is een hoop geld, zegt Cor Stolk van beveiligingsbedrijf Securitas. ,,Zeker voor iemand die schulden heeft. Misdaadorganisaties weten dat, ze zoeken het uit voordat ze iemand benaderen.” (MediaWatch)

TIP: Heeft u vermoedens van fraude? Deze middelen mag HR inzetten om personeel te controleren. Lees verder op PW De Gids Vakbase

Reageer op dit artikel