nieuws

Werknemer met familieproblemen reageert af op collega

Personeelsmanagement

Werknemer met familieproblemen reageert af op collega

Problemen in de familiesfeer kunnen een werknemer in een vicieuze cirkel van stress en conflicten leiden. Privéproblemen worden vaak afgereageerd op collega’s.

Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Engelse University of East Anglia en de Universidad Complutense de Madrid. De onderzoekers lieten tachtig echtparen een enquête invullen waarmee de frequentie van conflicten op het werk en conflicten thuis werden gemeten. Daaruit bleek dat werknemers door hun problemen in de familiesfeer vaker het werk onderbreken en vaker problemen hebben in de interactie met collega’s.

Vicieuze cirkel

Door de bezorgdheid over de situatie op het thuisfront kunnen werknemers zich moeilijker concentreren op hun taken en dat gaat gepaard met negatieve reacties op collega’s. Daardoor ontstaan er sneller conflicten op de werkvloer.

‘Geïrriteerde werknemers neigen sneller tot conflicten met collega’s en lijken te toepassing van adaptieve strategieën, zoals een assertieve houding of het zoeken naar sociale ondersteuning, vaak te vergeten’, zegt onderzoeksleider Ana Sanz-Vergel, psychologe aan de Universidad Complutense de Madrid. ‘Deze negativiteit wordt op het einde van de dag echter ook mee naar huis genomen, wat leidt tot een groter risico op conflicten met de partner.’

Echter, het omgekeerde is ook waar, bleek uit eerder Duits onderzoek. Een partner van een werknemer die een goede werkdag heeft gehad en die blakend van zelfvertrouwen thuiskomt, blijkt ‘s avonds zelf ook een sterker gevoel van eigenwaarde te hebben

Eerdere studies op dit gebied toonden aan dat psychologische en fysieke arbeidslasten kunnen leiden tot spanningen tussen werknemers, net zoals ploegendiensten of een gebrek aan werkzekerheid.

Lees ook: Bemoeienis met privéleven geen taboe in mkb

Reageer op dit artikel