nieuws

Zelf iets doen aan je inzetbaarheid met de WerkScan

Personeelsmanagement

Zelf iets doen aan je inzetbaarheid met de WerkScan

Op een gezonde manier je pensioen halen en met plezier blijven werken. Om dat ideaalbeeld te bereiken moet de werknemer ook zelf in actie komen. De Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (NVvA) en het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC) ontwikkelden een instrument om dat bewustzijn op te krikken: de WerkScan.

De WerkScan is een combinatie van een online vragenlijst, rapport én adviesgesprek. Het instrucment is in 2012 gelanceerd, en in 2013 uitgebreid getest. Uit de recente evaluatie blijkt dat gebruikers van de methodiek zich inderdaad meer bewust zijn van de invloed die ze zelf kunnen hebben op hun eigen duurzame inzetbaarheid. Niet alleen bij hun huidige werkgever, maar in allerlei mogelijk aansluitende functies op de arbeidsmarkt. Deelnemers formuleren zelf de noodzakelijke acties nadat ze de WerkScan hebben gebruikt.

Gesprek leidt vaker tot actie

De scan zet werkenden dus daadwerkelijk aan tot actie. Veel deelnemers geven aan dat het een eenvoudige, duidelijke methodiek is die hen concrete handvatten biedt om te werken aan hun werkvermogen. 80 Procent van de gebruikers van de WerkScan geeft aan dat het gesprek hen aan het denken heeft gezet. Van de werkenden die alleen de vragenlijst invulden, kwam 37% in actie om zijn duurzame inzetbaarheid te verbeteren. Dat percentage verdubbelde bij de mensen die ook een WerkScangesprek hadden gedaan. Bovendien waren de acties, geformuleerd na een gesprek, succesvoller. Werkenden die zich beperkten tot de vragenlijst scoorden met hun acties een succespercentage van 65%. Wie de vragenlijst met een gesprek combineerde, had 77 procent slaagkans.

Blik op werk

Arbeidsdeskundigen die de Werkscan willen inzetten, kunnen meer informatie krijgen door een mail te sturen naar info@blikopwerk.nl of de site van Blik op Werk te raadplegen.

(Blog Blik op Werk)

Reageer op dit artikel