nieuws

HR: selecteer op echtgenoot!

Personeelsmanagement

HR: selecteer op echtgenoot!

Vraagt een medewerker promotie? Grote kans dat deze ambitie stilzwijgend van de echtgenoot komt.

Goed personeel selecteert u op talent, ambitie, doorzettingsvermogen, flexibiliteit en zo verder. Volgens nieuw onderzoek van Washington University in St. Louis kunnen we de wederhelft van de medewerker hieraan toevoegen. Niet alleen de persoonlijkheid van de medewerker, ook de persoonlijkheid van de echtgenoot heeft een niet geringe invloed op het carrièresucces als salarisverhoging en promotie.

Persoonlijkheid partner sijpelt door naar werkvloer

Het gaat hier niet om op zichzelf staande situaties waarbij de echtgenoot de medewerker overtuigt om opslag of promotie te vragen, zegt hoofdonderzoeker Joshua Jackson. ‘De persoonlijkheid van de partner beïnvloedt veel dagelijkse factoren die zich gedurende de tijd opbouwen en omzetten in acties om promotie te krijgen.’

Jackson baseert zijn bevindingen om een vijf jaar lange studie onder bijna 5000 getrouwde mensen, tussen de 19 en 89 jaar oud, waarvan in driekwart van de gevallen beide personen een baan hadden. De onderzoekers analyseerden data van de ondervraagden, die zich onderwierpen aan persoonlijkheidstest die vijf verschillende persoonlijkheidstypen analyseerden: openheid, extraversie, vriendelijkheid, emotionele stabiliteit en consciëntieus (of hardwerkend).

Lees ook: HR moet ook letten op gestreste echtgenoot

Om te kijken of de partners persoonlijkheid ook naar de werkvloer sijpelde, werden ook werkprestaties van de werkende ondervraagden gemeten: baantevredenheid, salarisverhogingen en de kans om promotie te maken.

Consciëntieuze partner zorgt voor werksucces

Wat bleek? Ondervraagden die goed scoorden op werksucces bleken vaker een consciëntieuze echtgenoot te hebben. Dit gold voor zowel werkende als niet werkende partners, ongeacht het geslacht. De onderzoekers bekeken ook hoe de invloed van de partner op het werksucces tot stand kwam. Volgens hen zijn daar drie manieren voor:

  1. De werkende partner kan erop rekenen dat zijn echtgenoot een groter aandeel heeft in het dagelijkse huishouden, zoals het betalen van de rekeningen, het doen van de boodschappen en het opvoeden van de kinderen.
  2. Werkende partners nemen een aantal eigenschappen van hun consciëntieuze echtgenoten over en zetten die in voor hun uitdagingen op de werkvloer. Denk aan gedragskenmerken als toewijding en betrouwbaarheid.
  3. Doordat een echtgenoot het persoonlijke leven soepel laat verlopen, verlaagt dat stress en maakt de werk-privébalans voor de werkende makkelijker.

Eerder onderzoek naar de partners van medewerkers liet al zien dat een vervelende gebeurtenis op het werk de thuissituatie kan beïnvloeden en vice versa. Denk aan een slechte dag op het werk de sfeer thuis kan verpesten. Deze studie doet daar nog een schepje bovenop: het laat zien dat dit soort patronen dag in dag uit bestaan en een subtiele maar belangrijke invloed uitoefenen in een omgeving ver van de thuissituatie en de partner, dus op het werk. Volgens Jackson doen mensen met ambitieuze carrièredoelen er goed aan een zeer consciëntieuze partner te zoeken.

TIP: welke factoren beïnvloeden het carrièresucces nog meer?

Lees ook: Ochtendmens is succesvolle medewerker
Lees ook: Hulpvaardige werknemer heeft succesvolle carrière
Lees ook: Succesvolle partner: goed voor u

Reageer op dit artikel