nieuws

Mannen en vrouwen verschillen bij werk-privébalans

Personeelsmanagement

Mannen en vrouwen verschillen bij werk-privébalans

Door de economisch slechtere tijden nemen stressfactoren toe. Bedrijven nemen maatregelen om kosten te besparen, waardoor de werkdruk stijgt. ‘Daarbij vormen tweeverdieners een serieuze risicogroep’, zegt Cobi Wattez, arbeids- en organisatiepsycholoog bij Tinguely Xperts, onderdeel van Zorg van de Zaak. Mannen organiseren de balans anders dan vrouwen.

Als de balans tussen werk en privé niet goed is, krijgen werknemers vaak last van stress en voelen zich op alle fronten tekort gedaan. Dit heeft tot gevolg dat er minder prestaties worden geleverd en dat de werktevredenheid daalt. Omdat de stress zich ook in de privéomgeving voordoet, stijgt de kans op op fysieke klachten, burn-out en langdurig verzuim. Leidinggevenden bespreken de balans tussen werk en privé meestal pas als het een probleem is geworden. Vaak is het dan al te laat. Het bijtijds signaleren dat er iets speelt, zonder ‘het probleem’ over te nemen, is een uitdaging voor elke leidinggevende. Daarbij helpt kennis over het gedrag van vrouwen en mannen. “Vrouwen organiseren hun werk gemiddeld genomen meer rond hun zorgtaken en mannen meer rond hun werk. Ook zijn mannen minder dan vrouwen bereid geld in te leveren voor zorgtaken,” zegt Cobi Wattez.

Prachtkans

Wat kan de werkgever doen voor de medewerkers? Flexibiliteit in werktijden, tijdelijk een paar uren zorgverlof en mogelijkheden voor thuiswerk kunnen werknemers ‘lucht’ geven. Werknemers zijn in de praktijk echter vaak huiverig om hun werkgever een verbetervoorstel te doen, uit angst voor de carrière of zelfs voor ontslag. En hier ligt volgens Wattez een prachtkans voor goed werkgeverschap. ’Bedrijven kunnen zelf proactief investeren in een aantrekkelijke werk-privécultuur.’ Van enkele internationale innovatieve bedrijven is bekend dat managers aan vrouwelijke medewerkers vragen of en wanneer zij zwangerschap overwegen, zodat ze de balans tussen werk en privé optimaal kunnen faciliteren. Een ander voorbeeld is dat van het transportbedrijf dat een workshop Hoe haal ik meer uit mijn salaris aanbiedt om medewerkers te ondersteunen bij hun financiële doelstellingen. Wattez heeft bij diverse bedrijven cursussen verzorgd om managers te ondersteunen bij het realiseren van een aantrekkelijke cultuur. ‘De resultaten laten zien dat deze bedrijven door het verbeteren van de werk-privébalans 25 procent meer mensen hebben behouden.’

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Zorg van de Zaak

 

 

Reageer op dit artikel