nieuws

PRINSJESDAG: meer aandacht scholing

Personeelsmanagement

PRINSJESDAG: meer aandacht scholing

Er komen er meer mogelijkheden voor bij-, na- en omscholing voor volwassenen.

Het kabinet speelt hiermee in op te veranderende arbeidsmarkt: beroepen verdwijnen en er komen nieuwe bij. Zo wordt het mogelijk vrijstelling te krijgen voor delen van opleidingen als iemand kan aantonen dat hij of zij over de vereiste vaardigheden beschikt. Dat blijkt uit de Onderwijsplannen voor 2015.

Studenten die ouder zijn dan 30 jaar kunnen vanaf volgend jaar ook gebruikmaken van het zogeheten collegegeldkrediet voor hbo- en mbo-opleidingen. De komende lichtingen studenten die met het studievoorschot te maken hebben, ontvangen na het afstuderen een tegemoetkoming in de vorm van een voucher van circa 2000 euro die ingezet kan worden voor bijscholing 5 tot 10 jaar na het afstuderen.

Het kabinet trekt volgend jaar 115 miljoen uit voor lerarenbeurzen. Hiermee kunnen circa 15.000 leraren een bachelor- of masteropleiding volgen. Daarnaast krijgen alle docenten een persoonlijk opleidingsbudget en tijd om zich te laten bijscholen, een maatregel die eind augustus al bekend werd gemaakt.

Voor werknemers in het bedrijfsleven en de Rijksoverheid wordt het aantrekkelijker om te promoveren. Het kabinet gaat hiervoor afspraken maken met het bedrijfsleven om tussen 2015-2025 het aantal promovendi sterk te verhogen. (ANP)

Lees meer over Prinsjesdag:

PRINSJESDAG: 8 highlights voor HR
PRINSJESDAG: 1,5 miljoen voor duurzame inzetbaarheid
PRINSJESDAG: kabinet mikt op vitaliteit
PRINSJESDAG: Werkloosheid aangepakt met ‘brug-WW’

PRINSJESDAG: wat vinden werkgevers van de plannen?

Tip:
Meer weten over de wetswijzigingen naar aanleiding van Prinsjesdag? Tijdens de HR-wetgeving actualiteitendag op 9 oktober nemen we alle recente en komende wetswijzigingen met u door. We concentreren ons op het gebied van Arbeidsrecht, Pensioen, Personeel & Fiscus en Sociale Zekerheid.

 

Reageer op dit artikel