nieuws

‘Ziektewet schiet doel voorbij’

Personeelsmanagement

‘Ziektewet schiet doel voorbij’

De Ziektewet voor tijdelijk personeel is onredelijk en schiet zijn doel voorbij.

De wet, bedoeld om organisaties te stimuleren om ziekte en arbeidsongeschiktheid bij hun tijdelijke mensen te voorkomen, zou een onredelijke en zware druk op werkgevers. Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW.

Werkgevers zouden hierdoor ‘kopschuw’ worden in hun personeelsbeleid, menen de werkgeversverenigingen. Volgens nieuw onderzoek blijkt namelijk dat een grote meerderheid van werkgevers het een slechte zaak vindt dat ondernemers sinds de inwerkingtreding van de Modernisering Ziektewet (>PW De Gids Vakbase) per 1 januari 2014, extra premie moeten betalen voor tijdelijke werknemers die ziek uit dienst zijn gegaan, of binnen vier weken na het einde van de arbeidsovereenkomst een beroep doen op de Ziektewet.

Ziektewetpremie onrechtvaardig

‘Ondernemers ervaren het als zeer onrechtvaardig dat zij mensen die allang uit dienst zijn, nog jaren kunnen voelen in hun premie, in het ergste geval tot twaalf jaar’, zegt voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland. ‘Maar of die mensen herstellen, hangt af van het UWV. Daar hebben zij zelf geen invloed op. Het valt al helemaal niet uit te leggen dat zij ook financieel worden aangesproken als de medewerker zich ná beëindiging van het dienstverband ziek meldt.’

Lees ook: Wat betekent de Modernisering Ziektewet voor HR?

Ziektewet maakt risicomijdend

Het zijn vooral kleine en middelgrote bedrijven die aangeven dat zij risicomijdend worden in hun personeelsbeleid als gevolg van de wet. Dat blijkt uit het onderzoek dat is gedaan door Rienks Arbodienst in samenwerking met beide werkgeversorganisaties en een aantal brancheorganisaties. VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het kabinet op de door hen geconstateerde negatieve effecten te bekijken bij de eerstvolgende evaluatie van de wet. (ANP)

TIP: Gaat uw tijdelijke werknemer ziek uit dienst? Overweeg de medewerker in vaste dienst te nemen, blogt Roel Melchers op HRbase.nl.

 

Reageer op dit artikel