nieuws

3,3 miljard verzuim door PTSS

Personeelsmanagement

3,3 miljard verzuim door PTSS

Verborgen psychisch letsel na een ongeluk van een medewerker kost jaarlijks 3,3 miljard aan verzuim.

Medewerkers die na een ongeluk in het verkeer, op het werk of in huis psychische schade lijden dat niet wordt ontdekt, kunnen werkgevers jaarlijks miljoenen kosten aan verzuim. De 7,1 miljoen ongelukken die jaarlijks in Nederland plaatsvinden leveren zo’n 3,3 miljard aan verzuimkosten op doordat medewerkers medisch behandeld moeten worden.

Dat blijkt uit een onderzoek van het AMC in Amsterdam naar psychisch letsel na ongelukken. De Volkskrant schrijft maandag dat ongevallen vaak ernstig psychische schade veroorzaken bij slachtoffers, zonder dat artsen dit signaleren. Volgens het rapport blijkt dat ongeveer 16 procent van de volwassenen die na een ongeluk of geweld naar de traumakamer moeten, een posttraumatische stressstoornis (ptss) ontwikkelt.

Lees ook: Ambtenaar meer kans op ongeval woon-werkverkeer
Lees ook: 1 op 15 werknemers krijgt ongeval op werk

Hoge ziekte- en verzuimkosten

In ziekenhuizen is geen aandacht voor de stoornis, waardoor slachtoffers er zonder hulp lang mee rond blijven lopen. Dat veroorzaakt miljoenen aan onnodige ziekte- en verzuimkosten, stellen traumaspecialisten van het AMC, de VU in Amsterdam en het Erasmus MC in Rotterdam in een onderzoek dat woensdag verschijnt. Alleen al bij arbeidsongevallen verzuimt een derde van de medewerkers langer dan een maand, zo bleek uit eerder onderzoek van TNO.

Na ernstige ongevallen zou er een screening moeten plaatsvinden op psychische klachten, zeggen de experts. Een op de zes slachtoffers van een ernstig verkeers- of ander ongeluk ontwikkelt een posttraumatische stressstoornis (ptss), met mogelijke oververmoeidheid door de slaapproblemen, uitval op het werk, een verhoogde kans op depressie en gezinsproblemen als gevolg. (MediaWatch/Redactie)

TIP: Lees meer over de verschillen tussen medewerkers met ptss, overspannenheid en burn-out op PW De Gids Vakbase.

 

 

Reageer op dit artikel