nieuws

Dronken werknemer? De Belgen weten er wel raad mee

Personeelsmanagement

Dronken werknemer? De Belgen weten er wel raad mee

Verschijnen uw werknemers wel eens dronken op het werk? Belgische werkgevers maken voortaan korte metten met alcoholmisbruik op de werkvloer.

Personeel dat drie keer dronken op het werk is verschenen, zou ontslagen moeten worden. Dat bepleit de topman van de Belgische werkgeversorganisatie Unizo, Karel Van Eetvelt. Uit onderzoek van Unizo blijkt dat een op de drie werkgevers in de afgelopen vijf jaar geconfronteerd is geweest met een dronken werknemer op de werkvloer.

Unizo pleit voor de invoering van een puntensysteem, dat lijkt op het rijbewijs met punten. “Iemand die drie keer tegen de lamp loopt, moet om dwingende reden ontslagen kunnen worden”, aldus Van Eetvelt. In België is het nu verboden om een alcohol- of drugstest af te nemen bij het vermoeden dat een werknemer onder invloed is. Unizo wil aanpassing van de wet, zodat controles wel worden toegestaan.

Volgens Unizo brengt alcoholmisbruik op de werkvloer de veiligheid van de werknemer, collega’s en klanten in gevaar en schaadt het de reputatie van het bedrijf. (Bron: ANP)

Verslaafde medewerkers

Een dronken medewerker kan het bedrijf bovendien veel geld kosten. Stephan Roelofs, zelf jarenlang verslaafd geweest en nu eigenaar van Be-Responsible dat gespecialiseerd is in verslavingspreventie, verkondigde onlangs in PW De Gids dat er in veel bedrijven een groot gebrek is aan kennis over verslaving. Hij heeft de kosten van verslavingen in beeld gebracht. “Je hebt indirecte verzuimkosten. Dat wil zeggen: een verslaafde is nog wel aanwezig, maar ze doen niet meer zo veel. Of ze liegen, stelen. Een andere kostengroep is die van direct verzuim. Er is tot zes keer meer kort verzuim bij verslaving. Het verzuim wordt ook langer, want door een verslaving neemt je weerstand af. Maar de grote kostenpost is natuurlijk ziek uit dienst, want daar moet je nog jarenlang je verantwoordelijkheid voor nemen.”

Lees ook: Een verslaafde werknemer: 6 tips voor HR

Weten hoe de rechter oordeelt over beëindiging van het arbeidscontract van een verslaafde medewerker? Lees de jurisprudentie op PW De Gids Vakbase.

Reageer op dit artikel