nieuws

Personeel naar huis vanwege ebola?

Personeelsmanagement

Personeel naar huis vanwege ebola?

Nederlandse werkgevers krijgen steeds meer te maken met de gevolgen van ebola. Heineken heeft zelfs zijn personeel naar huis gestuurd.

Het betreft het personeel van een dochteronderneming van Heineken in Sierra Leone dat naar huis gestuurd is vanwege de ebola-epidemie. Ook zijn uitbreidingsplannen voor de Sierra Leone Brouwerij stilgezet. “Het ebolavirus heeft ernstige gevolgen voor de verkoop, productie en mankracht van ons bedrijf”, laat de bierbrouwer weten.

Een woordvoerder zegt dat de verkoop met 70 procent is gedaald. Waar het bedrijf eerst nog van plan was 12 miljoen dollar (ruim 9 miljoen euro) te investeren in nieuwe machines, is nu besloten dat uit te stellen. De meeste medewerkers zijn met verlof gestuurd, omdat er simpelweg geen werk is. Vanwege de ebola-uitbraak zijn nachtclubs en andere uitgaansgelegenheden al maanden gesloten.

Heineken, dat 83 procent van de Sierra Leone Brouwerij in handen heeft, is niet het enige bedrijf dat de bedrijfsvoering staakt in landen als Sierra Leone, Guinee en Liberia waar ebola het hardst heeft toegeslagen. Zo heeft British Airways de vluchten naar West-Afrika opgeschort en hebben agrarische bedrijven de productie stilgezet. Inmiddels zijn bijna 4500 mensen in West-Afrika overleden aan ebola. (Bron ANP)

Informatielijn ebola

Heineken is uiteraard niet het eerste Nederlandse bedrijf dat te maken krijgt met de gevolgen van het ebola-virus. Zo zou personeel van Nederlandse luchtvaartmaatschappijen dat ingepland staat op vluchten naar West-Afrika, zich de laatste tijd vaak ziekmelden.

Ben u ook bezorgd over ebola en wat het zou kunnen betekenen voor uw organisatie?  In Nederland wordt een telefoonnummer geopend voor informatie over ebola. Dat kondigde minister Edith Schippers van Volksgezondheid vorige week  aan in Brussel na overleg met haar collega’s over de ebolacrisis. De informatielijn wordt verzorgd door het overheidsinstituut voor gezondheid RIVM. Schippers volgt het voorbeeld van haar Spaanse collega, die al een telefoonnummer instelde voor bezorgde burgers. Lees meer op www.overpreventie.nl.

Meer weten over

Reageer op dit artikel