nieuws

Werkstress wordt GGZ-personeel te veel

Personeelsmanagement

Werkstress wordt GGZ-personeel te veel

De werkstress groeit de GGZ-werknemer boven het hoofd. 4 op de 5 vindt de mentale belasting te hoog.

Daarnaast vindt driekwart van de werknemers dat de zwaarte van de te leveren zorg toeneemt. Zo meldt Abvakabo FNV woensdag naar aanleiding van een onderzoek onder 1578 ggz-werknemers. Het onderzoek richtte zich op de gevolgen die de bezuinigingen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden, waaronder de verhoogde werkstress.

TIP: Lees welke signalen van werkstress u kunt oppikken bij medewerkers op PW De Gids Vakbase.

Hogere werkstress door bezuinigingen

Door die bezuinigingen is de werkdruk voor het personeel flink toegenomen. ,,De zorg van de huisarts valt onder de basisverzekering, maar voor geestelijke gezondheidszorg geldt het eigen risico”, stelt Anja Dijkman, bestuurder zorg bij Abvakabo FNV. ,,Mensen trekken daardoor later aan de bel, waardoor de zwaarte van de psychische klachten toeneemt. Soms zelfs zo laat dat een crisisopname noodzakelijk is.”

Naast de bezuinigingen is werkstress een reden waarom 50 procent van de medewerkers wel eens nadenkt over een baan buiten de zorg. “Voor het in eerst in jaren staan er banen op het spel in de GGZ. Waar werknemers eigenlijk altijd zeker waren van een baan in de sector, vreest de helft nu voor zijn eigen baan of die van directe collega’s.”

Lees ook: Zo herkent u werkstress bij werknemers

Nadruk nog steeds op kosten

De ervaring van het ggz-personeel staat niet op zichzelf. Onderzoek van Tempo Team toonde in juni aan dat ruim veertig procent van de werkende Nederlanders meer werkstress ervaart dan een jaar eerder. Hiermee stijgt de oplopende werkdruk al een aantal jaar op rij. Arbo-dienstverlener ArboNed becijferde de kosten van werkstress alleen al in de eerste helft van dit jaar op 800 miljoen.

82 procent van de deelnemers aan het onderzoek vindt dat er ondanks de bezuinigingen nog steeds meer naar de kosten van werkzaamheden wordt gekeken in plaats van naar goede zorg. Dijkman: ,,Twee derde van de werknemers zegt dat de kwaliteit van de zorg afneemt, omdat ze steeds minder tijd voor de patiënt hebben. Behandelaars, verpleegkundigen en begeleiders besteden meer dan 30 procent van hun tijd aan administratie. Die tijd kunnen ze beter besteden aan de zorg voor patiënten.” (ANP/Redactie)

TIP: Weten hoe u werkdruk aan kunt pakken in uw organisatie? Kom naar het Congres Over Werkdruk op 6 november.

 

Reageer op dit artikel