nieuws

Nu ook banenplan voor het OV

Personeelsmanagement

Nu ook banenplan voor het OV

Het openbaar vervoer krijgt 20 miljoen euro beschikbaar voor een banenplan.

7 miljoen euro wordt beschikbaar gesteld door minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het resterende bedrag wordt voor rekening genomen van werkgevers en vakbonden in de vervoerssector.

Het geld is bestemd voor onder meer extra leerwerkplekken voor jongeren en het vitaal houden van werknemers. Zo maakte Asscher dinsdag bekend.

TIP: Lees welke praktische maatregelen werkgevers kunnen nemen om medewerkers vitaal te houden op PW De Gids Vakbase.

Tekort aan gekwalificeerd personeel

In de openbaar vervoersbedrijven – stadsvervoer, streekvervoer en spoor – werken 58.000 mensen. De gemiddelde leeftijd is 51 jaar. Er dreigt op termijn een tekort aan goed gekwalificeerd personeel doordat een grote groep met pensioen gaat.

Door het banenplan komen er 245 extra leerwerkplekken voor jongeren in het stads- en streekvervoer en worden 7600 buschauffeurs, tram- en metrobestuurders geschoold om hun beroep zo goed mogelijk uit te kunnen oefenen.

600 miljoen

In totaal trok het kabinet 600 miljoen uit voor banenplannen. Ondertussen hebben onder andere de metalelektro, de bouw, de automobielsector, het transport, de uitzendbranche, de kinderopvang, de zorg, de uitgeefsector de schildersbranche al gebruikt gemaakt van het potje van Asscher. (ANP)

 

Reageer op dit artikel