nieuws

Ploegendienst schaadt geheugen

Personeelsmanagement

Ploegendienst schaadt geheugen

Ploegendiensten zijn niet alleen schadelijk voor het lichaam, maar ook voor het geheugen.

Dat ploegendiensten niet goed zijn voor het lichamelijk functioneren, is bekend. Maar onregelmatige werktijden hebben ook schadelijke gevolgen voor het brein. Zo schaadt het het korte termijngeheugen, de snelheid van informatieverwerking en het algemene cognitieve functioneren, blijkt uit een nieuwe Europese studie deze week zal verschijnen in het British Medical Journal. Dat meldt de Volkskrant dinsdag.

TIP: Lees wanneer medewerkers recht hebben op een onregelmatigheidstoeslag op PW De Gids Vakbase.  

Werken in ploegendiensten is als een chronische jetlag: de interne klok wordt danig getart. Het circadiane (24-uurs) ritme raakt overstuur, wat grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Zo is uit diverse medische studies in de loop der tijd gebleken dat onregelmatige werktijden kunnen zorgen voor een verhoogde kans op slaapproblemen, maagzweren, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, beroertes en zelfs enkele vormen van kanker. Die gezondheidsrisico’s liggen deels in het feit dat mensen in ploegendienst ongezonder eten, zo bleek uit eerder onderzoek. Over de effecten van onregelmatige werktijden op de werking van het brein was tot op heden weinig bekend.

Hoe maak je wisseldiensten minder belastend, zodat nachtwerk aantrekkelijk blijft en schadeclaims worden voorkomen? Lees welke rol werkgevers en werknemers hebben in dit vraagstuk in het artikel Ploegendienst moet op de schop. (MediaWatch)

TIP: Lees hoe u uw medewerkers beter om laat gaan met ploegendiensten in het whitepaper Weerbaarder tegen het werken op onregelmatige tijden.  

Reageer op dit artikel